Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Забрани и такси срещу спекулациите с превръщане на ниви в строежи

13 коментара
Забрани и такси срещу спекулациите с превръщане на ниви в строежи

Държавата смята да ограничи спекулативната смяна на предназначението на земеделските земи с цел препродажба на многократно по-високи цени след вкарването им в строителна регулация. Това ще стане с въвеждане на забрани за ползване на най-плодородните земи и нови данъци и такси за потенциалните инвеститори. Те са разписани в проект за промени в Закона за опазване на земеделските земи, които в четвъртък бяха подложени на обществена дискусия със земеделски производители и инвеститори.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обаче уточни по-късно пред журналисти, че поправките ще важат само за бъдещи инвестиционни проекти, а стартиралите 719 преписки за смяна на предназначението на ниви ще продължи при стария ред.

Корекциите предвиждат да се забрани смяната на предназначението на земи от І до ІV категория, които са най-плодородните и обхващат 47 на сто от обработваемата земя в страната.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите поискаха мораториумът да обхване дори нивите до VІІ категория. Това от своя страна предизвика негодуванието на инвеститорите, според които така им се оставят само чукарите, и попитаха къде са еколозите, та да кажат, че и тези земи не могат да се ползват, тъй като там е съсредоточено биологичното разнообразие.

Предприемачите поискаха също така да им се даде справка колко от попадащите в категорията на най-плодородните земи са необработваемите, но не получиха такава.

В периода 2007-2009 г. е сменено предназначението на над 11 хил. дка за изграждането и проектирането на мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници или 8 процента от общо извадените от поземления фонд терени, сочат данни на МЗХ. По-малко от 400 са проектите за изграждане на фотоволтаични централи и за разработването на площадки за такива. Над 1300 пък са ветрогенератори, а 25 за мини ВЕЦ-ове. От трета и четвърта категория земи са сменили предназначението си 5300 дка, от пета – над 3 хил. дка, от следващите съответно 537 дка, 857 дка, 447 дка и 1197 дка. От десета категория извадени са 184 дка.

Камен Колчев от Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) изрази позиция против забраната. Според него инвеститорският интерес може да се регулира с високи такси, заплащани на НЕК и държавата за ползването на по-плодородните земи.

“Категорията на земята лесно се сменя от тричленка в местния хоремаг, по-добре е инвеститорът да си плати на държавата, отколкото на тричленката“, поясни той.

Колчев също така заяви, че когато става въпрос за изграждане на вятърни генератори, не е необходимо да се сменя предназначението на целия терен: “Една перка заема 500 кв. м, върху останалите може да се жъне, защо трябва да се вадят 20 дка от поземления фонд?"

По думите му дори и да се реализират всички заявени проекти за вятърни и соларни паркове, а от тях 80 на сто са спекулативни, за целта ще трябват само 4 хил. дка, което е съвсем малка част от обработваемите земи.

Найденов обаче го отряза с думите: “България няма подземни богатства, а земи и гори“. “Не искам да спирам инвестиционните проекти, но трябва да оставим плодородните земи за наследниците ни“, каза министърът.

Според него мораториумът е наложителен и заради получаването на европейските субсидии за обработка на земя и след 2013 г. България е твърдо за запазването на сегашната обща селскостопанска политика (ОСП) за субсидиране на земеделското производство, заяви Найденов.

“Предходните правителства просто са търгували със земята, тях не ги е интересувала нито кореспонденцията с Брюксел, нито ОСП, а само заменките“, коментира той.

Според него продължаването на започналите преписки за смяна на предназначението не обезсмисляло новите рестрикции, тъй като земята за обработване не била толкова много.

Държавата ще въведе и други защитни мерки срещу спекулативните смени на предназначението на земеделски земи – повишаване на таксата, която трябва да плати физическото или юридическото лице, ако иска да вкара нивата в регулация. Те се вдигат между 6 и 2 пъти за различните местоположения на терените.

Най-голямото повишаване е за Черноморието и курортите Боровец, Банско и Пампорово.

След смяната на предназначението на горите, собствениците ще имат срок от три месеца да платят таксата за това, до една година да поискат разрешително за строеж, а до три години да стартират обявения инвестиционен проект. В противен случай земите автоматично се връщат в поземления фонд, а платените суми за промяна на предназначението ми остават в държавния или общинския бюджет.

Причината за въвеждане на срок за издължаване на въпросните такси е сегашната практика те да се бавят. От 60 млн. лв. дължими такси за смяната на предназначението, в хазната са влезли едва половината, заяви зам.-министъра на земеделието и храните Преслав Борисов

Отделно инвеститорите ще трябва да плащат данък за земята със сменено предназначение все едно, че тя е застроена, независимо дали това е направено или не, стана ясно от думите на Борисав. Данъкът ще се определя от държавата или от общината, според това чия собственост е бил теренът със сменено предназначение, уточни Найденов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. юрист
  #14

  Несериозно звучи, че държавата ще вдигне таксата за промяна на предназначение на земед. земи, защото може би някой ще спекулира. Срещу какво се застрахова държавата и кое в случая е целесъобразно. мислят да запазят земеделския фонд. Сега също не събират минимални такси и защо ли - за едно решение на Комисия по чл.17 ЗОЗЗ. Какво решава тази комисия или става въпрос за формална процедура и защо държавата трябва да печели от гърба на правоимащите. Що не си гледат другите работи и да спрат да се занимават

 2. 123
  #13

  Големи бизнесмени се извъдихге всички. Как така изведнъж печалбите били за всички? Да четете малко статистика? най-ниска ефективност в ЕС, никаква конкуретноспособност на измислените "вилни селища" - струпани камъни в грозни кули без никакви съвременни хигиенни условия? Това ли ви е представата за правене на пари - да можете да крадете, няма значение дали е за сметка на държавата, съседа или от бъдещето на децата си. Гадни мутренски подлоги! Кой ще дойде да живее в тия коптори - българите, които

 3. АЗПБ
  #12

  От АЗПБ не се ангажирахме с конкретно становище, а относно искането забраната да обхваща ниви до 7-ма категория беше отправено от Националнта асоциация на зърнопроизводителите. Много моля редакторите да си оправят грешката. Благодаря предварително!

 4. Ала бала
  #11

  "Отделно инвеститорите ще трябва да плащат данък за земята със сменено предназначение все едно, че тя е застроена, независимо дали това е направено или не" Е как ще плащаш за нещо ,което го няма ? Какви са тия гербаджийски титани на юридическата мисъл ? Такава категория "все едно" или "може би" в правото не съществува.

 5. Дядо
  #10

  По времето на усиленото земеразделяне, млад мъж, наследник на земи, искаше комасация (събиране, окрупняване на собствените площи на едно място). Искаше ги на място, където никой не желаеше да му връщат земята. На 5-6 километра от селото, на границата на землището. И не криеше намерението си - да стане един от първите фермери на възраждащате се България!!! "Да, ама не", "все този вик от тъмнината" на МЗ - не може!!! Не може комасация. Не може, защото той ще строи и чифлик там! Целта на "Партията"

 6. питащ
  #9

  ако въпросната земя забранена за застроявани се намира до чертите на селище и предстои разширяване на жилищни или стопански зони, как ще се процедира ? Какви са тия крепостнически правила ?

 7. адвокат
  #7

  И сега, след смяна на предназначението на земеделски земи и гори, собствениците дължат такса смет на съответните общини. Не виждам защо държавата се притеснява от спекулации на имотния пазар. Нали си взема такса по чл. 17 ЗОЗЗ, т.н. такса за промяна на предназначение. При продажба на вече урбанизирания имот се дължи ДДС. От оборота в държавата печелят всички - собственици на земи, брокери, адвокати, нотариуси, общини, държава. Защо Медиапул нарича бизнеса с имоти "спекула", а търговците "спекуланти".Нека

 8. Дядо
  #6

  Наред с този факт, съществува и обратния. Вилна зона - останала още от турско време и кирпичени къщички и наречена "Кьошкове" - действително строени преди повече от век, на пресечен терен - старо затихнало свлачище, тък-там малки лозя и овощни градинки, кой знае как, още от комунистическо време се води "земеделска земя"!!! Днес има асфалтови алеи, ток, вода, дори канал. Има и вили-прогимназии на по три-четири етажа (построени на свлачище!!!) защото, по нашенски - всеки се е "спасявал" сам?!?! И

 9. инвеститор
  #5

  Забраната засяга плодородни земи. Едва ли обаче земите в Банско, Пампорово, Боровец, Иракли, Камчия и други такива места се водят плодородни. То и сега някои големи феодали са направили заменките като са дали на държавата плодородна земя, а са получили "никому ненужна ливада 10-та категория" ... само че при Камчия. Този закон нищо няма да промени. За "нашите" хора винаги палтото от норка ще е от умрели норки и ще си го купят на ниска цена.

 10. Дядо
  #4

  толкова повече тя удря точно по строителството! Те топчно сега се сетили да добавят още и още забрани към останалите ни по наследство от комунистическто мислене. Зер "те" се оправиха и по тази точка, сега могат да започват ограненията. Заявления, молби, сълзи, обикаляне на хиляда и една "инстанции" и вероятност все някъде да "сгрешиш" и да "му отпуснеш края" във вид на пликче с няколко стотин евро ("евро", разбира се, нали щяли да ни приемат в еврозоната) вътре.А никому не му идва на акъла (зер твърде

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.