С резолюция на шефа на СДВР Валери Йорданов

Забраниха медийните изяви на полицаите, задържали приятеля на Марковска

Нямало какво повече да се каже за ареста на Георги Георгиев

Валери Йорданов

Директорът на столичната полиция Валери Йорданов не разрешава на подчинените си, които през януари 2010 г. задържаха за хулиганство близкия приятел на новата конституционна съдийка Венета Марковска Георги Георгиев, да дават изявления пред медиите.

 

Това заявиха от СДВР пред Mediapool в понеделник в отговор на запитване дали е възможно полицаите от Шесто РПУ Борислав Серафимов и Лина Маркова да дадат интервю по случая.

 

От полицейската дирекция уточниха, че Йорданов вече е поставил резолюция "не" върху подобно искане от друга медия. Причините за това решение не бяха изяснени, като от СДВР допълниха единствено, че "по случая вече всичко е казано и няма какво да се добави".

 

Самият Валери Йорданов не бе открит по телефона, за да коментира мотивите за решението си да забрани медийните изяви на полицаите.

 

Важно е да се отбележи, че в случая Серафимов и Маркова нямат никакво задължение да уведомяват началниците си за евентуални техни изяви пред медиите, тъй като по този казус те имат качеството на обвиняеми, а не на длъжностни лица и имат правото да защитават позицията си публично.

 

Обстоятелствата около ареста на Георгиев и последвалото временно отстраняване и повдигане на обвинения на полицаите Серафимов и Маркова се оказа в центъра на развихрилия се скандал след номинирането и избора на Марковска за член на Конституционния съд (КС).

 

Разследване на Mediapool и "Капитал" точно за съдбата на двамата служители и образуваното по случая дело срещу тях бе част от сигнала, постъпил за съдийката преди първото ѝ изслушване пред правната комисия в парламента на 24 октомври. Тя нарече всички факти, посочени в него "анонимен донос" и "пасквил" и отрече някога да е разговаряла със зам.-министри на вътрешните работи по повод ареста на Георгиев.

 

В събота обаче лично зам.-вътрешният министър Веселин Вучков заяви официално пред двете издания, че заедно с тогавашния му колега Павлин Димитров (подал оставка заради работата си в ДС – бел.ред.) са разговаряли именно на тази тема с Марковска, при това по нейно желание.

 

Въпреки изявлението на Вучков съдийката отново не призна, че е излъгала, и вече признавайки за такава среща, изнесе нова версия – отишла в МВР, за да си вземе картата, която била в Георгиев.

 

Арестът на Георгиев доведе единствено до дело срещу полицаите

 

Историята с ареста на въпросния бизнесмен е показателна сама по себе си. Георгиев, спътникът му Иван Поптодоров и придружаваща последния дама пътуват в джип "Мерцедес", когато са спрени от патрул на Шесто РПУ. Вместо документи за самоличност, първоначално на полицаите им се показва карта от Народното събрание, според която Георгиев е съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов.

След това Георгиев вади друга карта. Този път на негово име, с номер и надпис: "Директор във ВАС". Освен това на картата има подпис, който прилича на този на Венета Марковска. Тази карта е придружена от личния магистратски знак на Марковска. Представяйки втората карта, Георгиев казва на полицаите, че е колега, работил в ДОИ. Освен това джипът разполага с пропуск за паркиране в зоната на ВАС, който е издаден на името на Марковска.

При поредното настояване да получат лични карти, Георгиев уведомява полицаите, че "сега ще се обади на министър Румен Петков". Следват унизителни сцени на ругатни към полицаите, раздиране на униформи и разправия, която приключва в районното. Въпреки поведението на Георгиев, в края на 2011 г. полицаите бяха обвинени в превишаване на права и в нанасяне на телесни повреди на бизнесмена и на Иван Поптодоров.

След като бе дадена гласност на въпросното задържане, Софийската районна прокуратура (СРП) образува досъдебно производство, по което в пълен разрез с изискванията на закона бизнесменът бе със статут хем на потърпевш от полицейско насилие и произвол, хем на заподозрян за хулиганство. Причината е, че според показанията на обвиняемите полицаи Серафимов и Маркова, Георгиев е късал пагоните им, заплашвал ги е, показал е служебната карта на Марковска, опитвайки се да се легитимира като зам.-председател на ВАС и агресивно се е съпротивлявал.

За разлика от повечето подобни случаи, в които МВР и прокуратурата активно се стараят да представят жалбите срещу униформени като защитна теза на арестувани за хулиганство или неизпълнение на разпореждане, по този казус разследващите мистериозно бързо възприемат за истина единствено обясненията на Георгиев. До такава степен, че изобщо не викат за разпит Марковска и вместо да отделят материалите за хулиганство на приятеля ѝ в отделно дело, прекратяват всичко в тази посока.

Именно последното действие на СРП служи като "правно основание" двамата полицаи да бъдат дадени на съд, разясни пред Mediapool неотдавна говорителят на прокуратурата Руси Алексиев. Той уточни още, че внасянето на обвинителния акт срещу Серафимов и Маркова е станало по "изричното разпореждане" на Софийската градска прокуратура.

Потърсена за коментар по този повод, говорителката на СГП Румяна Арнаудова заяви, че не знае за такова разпореждане, тъй като въпросното дело е поверено на районното обвинение и в системата на градска прокуратура то изобщо не излизало.

Това е меко казано странно предвид факта, че номерът на досъдебното производство е "по описа на отдел "Следствен", СГП" и за известно време бе наблюдавано от Венци Андреев, обвинител именно в Градска прокуратура. Въпреки че пое ангажимент да провери тези обстоятелства, Арнаудова не съобщи повече подробности по случая.

Междувременно обвинителният акт срещу двамата полицаи бе остро разкритикуван от съдия Анелия Щерева от Софийския районен съд, докладчик по делото, която го върна, за да бъде пренаписан.

Сред основните ѝ мотиви личаха констатациите, че действията, с които се твърди, че униформените са извършили престъпления, изобщо не са описани, както и, че "прави впечатление лаконичното описание на поведението на свидетеля Георгиев при задържането му – посочено е единствено, че полицаите не са успели да му поставят белезници". Магистратът не откри и пряка връзка между декларативно посоченото обстоятелство, че от скъсания си менискус Георгиев е получил и белодробна емболия, която временно застрашила живота му.

Това на практика означава, че в обвинителния акт изобщо не е засегнат въпроса как и защо точно се е съпротивлявал Георгиев, за да затрудни поставянето на белезниците му. Но дори и при описанието на тази фактология става ясно, че Георгиев не е позволил доброволно да бъде заключен, т.е. Не е изпълнил полицейско разпореждане, което само по себе си е основание за задържането му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?