Забранява се кадмий в батериите на електроуредите

Забранява се кадмий в батериите на електроуредите

Европарламентът гласува в четвъртък закон, забраняващ използването на токсичното вещество кадмий в преносимите батерии и акумулатори на безжичните електрически инструменти, като бормашини, отвертки и триони. Ограничението влиза в села от 31 декември 2016 г. Депутатите добавиха и клауза за забрана на използването на живак в батериите тип 4копче“ от есента на 2015 година.

 

Целта на това законодателство е да се даде възможност за по-евтин преход за всички по веригата и да се осигури по-добра защита за околната среда и човешкото здраве“, заяви докладчикът Владко Панайотов (АЛДЕ, България). Според него това ще доведе до иновации в областта на батериите, материалите и рециклирането.

 

Парламентът добави забраната на живак за батериите тип "копче“, използвани в часовници, играчки и дистанционни управления, които често не се изхвърлят на местата за разделно събиране и така се увеличава рискът от замърсяване на околната среда.

 

Новите правила ще позволят съществуващите батерии и акумулатори да бъдат продавани до изчерпване на количествата. Производителите ще трябва да изработват уредите, така че да се гарантира, че използваните батерии и акумулатори могат да бъдат лесно отстранени, в най-лошия случай — от специалист.

 

Когато забраната влезе в сила, използването на никел-кадмиеви (NiCd) батерии ще бъде позволено само в системите за извънредни ситуации и осветление, като например аларми, и в медицинското оборудване. При останалите уреди, те ще бъдат заместени най-вече от литиево-йонни (Li-Ion) батерии и акумулатори.

 

Кадмият, който е канцерогенен и токсичен във водна среда, вече е забранен за употреба в бижутата, прътите за запояване и пластмасите, съгласно регламента REACH за химичните вещества.

 

Гласувано бе и изменение на съществуващата Директива за батериите, която забранява пускането на пазара на преносими батерии и акумулатори, включително вградени в устройства или продукти, които съдържат тегловно повече от 0,002%, с изключения за определени категории продукти. Поправката ще прекрати освобождаването от този режим на безжичните електрически инструмент от 31 януари 2016 г.

Споделяне

Още от Европа

Какво правителство е добре да има сега?