Забранява се кадмий в батериите на електроуредите

Забранява се кадмий в батериите на електроуредите

Европарламентът гласува в четвъртък закон, забраняващ използването на токсичното вещество кадмий в преносимите батерии и акумулатори на безжичните електрически инструменти, като бормашини, отвертки и триони. Ограничението влиза в села от 31 декември 2016 г. Депутатите добавиха и клауза за забрана на използването на живак в батериите тип 4копче“ от есента на 2015 година.

 

Целта на това законодателство е да се даде възможност за по-евтин преход за всички по веригата и да се осигури по-добра защита за околната среда и човешкото здраве“, заяви докладчикът Владко Панайотов (АЛДЕ, България). Според него това ще доведе до иновации в областта на батериите, материалите и рециклирането.

 

Парламентът добави забраната на живак за батериите тип "копче“, използвани в часовници, играчки и дистанционни управления, които често не се изхвърлят на местата за разделно събиране и така се увеличава рискът от замърсяване на околната среда.

 

Новите правила ще позволят съществуващите батерии и акумулатори да бъдат продавани до изчерпване на количествата. Производителите ще трябва да изработват уредите, така че да се гарантира, че използваните батерии и акумулатори могат да бъдат лесно отстранени, в най-лошия случай — от специалист.

 

Когато забраната влезе в сила, използването на никел-кадмиеви (NiCd) батерии ще бъде позволено само в системите за извънредни ситуации и осветление, като например аларми, и в медицинското оборудване. При останалите уреди, те ще бъдат заместени най-вече от литиево-йонни (Li-Ion) батерии и акумулатори.

 

Кадмият, който е канцерогенен и токсичен във водна среда, вече е забранен за употреба в бижутата, прътите за запояване и пластмасите, съгласно регламента REACH за химичните вещества.

 

Гласувано бе и изменение на съществуващата Директива за батериите, която забранява пускането на пазара на преносими батерии и акумулатори, включително вградени в устройства или продукти, които съдържат тегловно повече от 0,002%, с изключения за определени категории продукти. Поправката ще прекрати освобождаването от този режим на безжичните електрически инструмент от 31 януари 2016 г.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?