Забранява се рекламата на нездравословни храни

Ще има регистри на производителите и дистрибуторите на храни и бутилирани води

Забранява се рекламата на нездравословни храни

Да се забрани рекламата на нездравословни храни и напитки и участието на деца в промотирането на генно-модифицирани храни. Това решиха депутатите на първо четене, след като гласуваха промените в Закона за храните. 102-ма народни представители подкрепиха на първо четене поправките, 29 се въздържаха, а един беше против.

Според вносителя целта на новия закон е да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните и да осигури прилагането на правото на ЕС и националните мерки в областта на храните. Депутатът от ГЕРБ Андриан Райков обясни, че законът ще регламентира търговията с храни от разстояние, както и основните изисквания по отношение на опаковането, представянето, етикетирането и рекламата на храните.

Текстовете въвеждат процедури за регистрация или одобрение на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни.

Предвижда се създаване на публичен национален регистър на бизнес операторите и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни. Той ще се поддържа от Българската агенция за безопасност на храните на интернет страницата ѝ.

Ще бъде създаден и публичен национален регистър на компаниите, бутилиращи минерална вода и на пуснатите на пазара храни. Отделно постоянен консултативен съвет към министъра на здравеопазването ще следи признаването и пускането на пазара на натурални минерални и изворни води.

Етикетите трябва да са на български език, без допълнително облепване с информация, различна от първоначалната, с което да се скрива дори част от първоначалното етикетиране.

Въвежда се изрична забрана за  рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. Няма да е разрешено деца да се включват в рекламите на генетично модифицирани храни и на храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от малчугани.

За първи път се регламентират изискванията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход и на храни от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия. Регистрацията ще се удостоверява със стикер.

От БСП обаче изразиха притеснения, че със законопроекта или компетентният орган ще си затвори очите и ще раздава стикери за транспорт на храни на автомобилите, или цели райони ще останат без доставки на храни.

Предвидено е и създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор "Храни", с участието на представители на всички заинтересовани страни.

В закона е заложено повишаване на размера на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на закона.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?