Забраняват се храни с хидрогенирани мазнини в градините и училищата

Забраняват се храни с хидрогенирани мазнини в градините и училищата

Храните с хидрогенирани мазнини или мазнини с неясна преработка се забраняват в детските градини и училищните столове и лафки, става ясно от публикуваната във вторник наредба на земеделското министерство за изискванията към безопасността и качеството на храните.

Досегашните изисквания към млечните продукти и хляба да са по БДС, както и останалите храни да отговарят на определени изисквания за качество, вече ще се отнасят и за училищните лафки, а не само за столовете. Изискванията млечните продукти да са по БДС бе въведено с промени в наредбата през 2011 година.

Храните, които са доставени и се съхраняват в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения преди влизането в сила на тази наредба, могат да се предлагат до изчерпване на количествата.

Сключените преди влизането в сила на тази наредба договори за доставка на храни в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения трябва да се приведат в съответствие с изискванията на тази наредба в едногодишен срок от влизането ѝ в сила.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?