Забраняват се маймуни и диви котки вкъщи

Отглеждането на маймуни и диви котки в домашни условия бе забранено, след като в четвъртък народните представители одобриха окончателно Закона за защита на животните. Според приетия документ защитени животни ще могат да се гледат вкъщи само след регистрация в съответната регионална екоинспекция и при получаване на разрешително от екоминистерството. В останалите случаи животните ще се конфискуват.

В зоомагазините ще могат да се търгуват само животни с доказан произход и документи за извършен ветеринарно-профилактичен преглед. Предлаганите за продан кучета и котки трябва да са с ветеринаро-медицински паспорт, обезпаразитени и да им е сложена първата ваксина. Кучетата пък задължително трябва да имат имплантиран чип с уникален номер.

Собствениците на обектите ще са длъжни при продажба на диво животно да подават в екоинспекцията данни с името и адреса на купувача. Дивите животни също ще се маркират съобразно вида на екземпляра, без това да вреди на здравето им.

Притежателите и служителите в зоологическите магазини ще трябва да преминат задължително курс за хуманно отношение към животните.

Забранява се проявата на особена жестокост към животните. Като такава е квалифицирано умишленото и безпричинно нараняване и умъртвяване на животни, организиране на боеве , както и стрелба по безстопанствени, опитомени и диви животни или такива в плен. Не се счита за “особена жестокост”, когато деянието се извършва при условията на крайна необходимост или според разпоредбите по Закона за лова и опазването на дивеча или Закона за биоразнообразието.

За проявяване на особена жестокост към животно извършителят му ще бъде глобяван между 500 и 1000 лв. Ако жестокостта е била от страна на собственика на животното, то ще се отнема, за да му се намери нов стопанин.

Ако собственик на животно бъде хванат втори път да измъчва домашен любимец, то глобата ще е от 1000 до 2000 лв., същото ще е наказанието и за ветеринарен лекар или длъжностно лице, който повторно измъчват животно.

Физически побой, използване на строги и електрически нашийници, ампутация на крайници без нужда, както и затварянето на животните на студено и тясно място, са част от действията, които са формулирани като проява на жестокост в документа.

Вкарват се и изисквания на домашното куче да му се гарантират между 6 и 10 кв. м пространство в жилището според породата, иначе няма да бъде допускано за отглеждане в сгради, където живеят много собственици. На котката пък са ѝ нужни 6 кв. м.

Органите на местната власт ще са длъжни да контролират дали се изоставят животни на територията на общината, както и дали се спазват изискванията за защита на животните в приютите, предвижда законопроектът. Контролът ще се извършва чрез периодични проверки и проверки по постъпили жалби и сигнали за нарушения на правилата за защита на животните.

При проверките собственикът ще е длъжен да пусне инспекторите до мястото, където отглежда животните или се предполага, че се третират. При отказ глобата ще е от 500 до 1000 лв.

Предвидено е ветеринарните лекари от Националната ветеринарномедицинска служба да имат право да забраняват клането на животни в кланици, когато се установи, че зашеметяването им е неефективно. Те ще могат и да прекратяват опитите с животни, които са извършени в нарушение на действащите нормативни актове.

Още от България

Полезен ли ще е за здравеопазването внесеният от БСП вот на недоверие?