Забравете Индия, да отиваме в България

"Забравете Индия, да отиваме в България" - в статия с това заглавие в сп. "Бизнес уик" се посочва, че България, Румъния и други европейски страни са се превърнали в места, където високотехнологичните компании предпочитат да изнасят дейността си.

За много европейски компании "Индия изглежда ужасно далече", казва Иън Мариът, анализатор на IT сектора в изследователската фирма Гартнър Инк. България, Румъния и редица други европейски страни са най-новият хит във вълната за изнасяне на работни места, като олицетворяват т.нар. "близко изнасяне" - т.е. в по-евтини страни, които са на един хвърлей разстояние.

Финландските компании например изнасят IT - дейности в Естония, германските - в Полша, а италианските - в Сърбия. Достъпът до таланти, които са наблизо, убеди германския софтуерен гигант САП да изгради свой преден пост в България, който се превърна в лъч на надежда за страната, опитваща да се пребори с наследената от комунистическата епоха бедност. Но САП не е единствен.

Стотици малки фирми, разпръснати около столицата, изпълняват поръчки за внушителен списък от клиенти, сред които са Боинг, БМВ, Дженеръл мотърс и Сименс. "В Източна Европа има таланти на изключително високо ниво", казва Каспар Рорстед, управляващ директор на Хюлет Пакард за Европа, Близкия изток и Африка.

Но разстоянията и часовите зони не са единствените фактори, които мотивират търсенето на алтернативи. "Културните, лингвистичните и дори етническите връзки са много важни при "близкото изнасяне", казва Ерън Кармел, доцент в Американския университет във Вашингтон.

Френските компании са привлечени от Румъния заради езика, принадлежащ към романската група, и историческите връзки. По същия начин германските фирми са привлечени от големия брой немскоговорящи в Унгария и Чешката република.

Но както и в САЩ, нарастващото използване на чужди работници може да предизвика политически проблеми. Ето защо много компании изнасят работни места без много шум или пък обявяват, че набират служители в други страни, без да правят съкращения в собствените си страни.

Освен това, преимуществата по отношение на разходите в някои страни - най-вече тези, които на 1 май се присъединяват към Европейския съюз, вероятно ще намалеят с нарастването на жизнения им стандарт. Засега обаче най-бедните страни в Европа залагат на технологиите за икономически напредък.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес