Забравете машинното гласуване – НС смята да го отмени

Доклад на "Информационно обслужване" твърди, че подобен вот крие повече рискове, отколкото преимущества

Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване крие повече рискове, отколкото преимущества и световната тенденция е държавите да отстъпват от него, вместо да бъде по-широко използвано. Такива констатации, направени от държавната фирма "Информационно обслужване", са представени в началото на септември на съвместна среща между Централната избирателна комисия (ЦИК) и изпълнителната и законодателната власт.


Изводите най-вероятно ще послужат като основен аргумент за промяна в изборното законодателство, с която мнозинството ще отхвърли въвеждането на машинния вот, който вече трябваше да е в сила. Проверка на Mediapool показа, че такива са намеренията сред народните представители и експертите по изборно законодателство.


По неофициална информация депутатите все още обмислят как точно да бъде променен законът и как да бъде представена наложителната според тях промяна.


Предисторията


Според приетия от миналия парламент Изборен кодекс машинното гласуване трябваше да е въведено още преди извънредния парламентарнет вот през март тази година.


Малко преди изборите обаче се оказа, че държавата не е подготвена за тях – поне в частта им за машинното гласуване. Въпреки разпоредбите на закона, ЦИК не беше предприела стъпки да обезпечи машинния вот, тъй като не очаквала предсрочни избори. Решението на ЦИК да не организира машинен вот бе оспорено във Върховния административен съд и той постанови, че техниката трябва да се набави за всички над 12 000 секции в страната и чужбина.


Това на практика означаваше за месец и половина ЦИК да осигури над 12 000 машини (коментираше се основно наемане на техниката), да обезпечи работата и криптирането им, както и да обучи членовете на секционните избирателни комисии за работа с тях.


Скалъпената набързо обществена поръчка се провали, тъй като единствената подадена оферта не отговаряла на изискванията.


Така изборите минаха без машинен вот и въпреки че това бе в нарушение на закона, никой не поиска касирането му на това основание.


Веднага след изборите от ЦИК неофициално обясниха, че при провал на преговорите за съставяне на кабинет и насрочване на следващи предсрочни избори, сроковете отново няма да са достатъчни и машинен вот отново няма да има.


Плановете


Впоследствие държавната администрация планира решение на казуса да има до края на този месец . Обмисляните варианти бяха два - държавата да купи нужните устройства или да поръча производството им в Българи.


Планирано бе, че ако през 2018 година няма пореден предсрочен парламентарен вот, на първите редовни избори, които предстоят – тези за евродепутати през 2019 г., всички секции у нас и в чужбина да бъдат технически обезпечени за нововъведението.


До края на септември бе и срокът, който институциите си бяха поставили да проучват вариантите и да бъдат изготвени сметки кое е по-изгодно – наемането на техниката или изработването ѝ у нас.


Очевидно обаче тази хипотеза е отпаднала, или поне с такова впечатление са останали в Централната избирателна комисия, след като на свиканата от тях среща в началото на септември станало ясно, че Министерският съвет няма никакви конкретни виждания по въпроса.


Така практически времето и усилията на чиновници от различни ведомства, издържани от данъкоплатците, по осигуряване на машинното гласуване, са отишли на вятъра.


"На срещата присъстваха както депутати, така и представители на администрацията. Ние поставихме пред тях въпроси как ще бъдат осигурени машините, има ли пари за това, иска ли се от нас представяне на оценка колко машини точно ще са необходими, ще има ли секции с повече от една машина – не получихме никакъв отговор", казаха пред Mediapool представители на ЦИК.


Резултатът


Вместо това пред изборната администрация е представен доклад, изготвен от "Информационно обслужване". "Изводът в него беше ясен – рисковете на машинния вот са много. И всички те са свързани със сигурността му. Затова и повечето държави го избягват", синтезират от ЦИК изводите на документа.


Той е представен и на изпълнителната и законодателната власт. А по време на срещата с изборната администрация е станало ясно, че машинно гласуване вероятно няма да има. "Детайлите ще бъдат уточнени между Народното събрание, което трябва да промени закона, и Министерския съвет, който явно ще бъде страна в аргументацията на това решение", казаха още от ЦИК.


По неофициална информация от парламентарната група на ГЕРБ, управляващите нямат проблем да се откажат от тези законови текстове. "Още повече, ще срещнем подкрепата на повечето формации в парламента", казват хората на Борисов. ДПС никога не са били привърженици на идеята за машинния вот, а БСП още в далечната 2013 г. заявиха, че този тип гласуване ще обърка електората.


Въвеждането на машинно гласуване се оказа една от малкото теми на обществено съгласие след февруарските протести през 2013 г. Основните аргументи за въвеждането му бяха, че то дава сериозни гаранции срещу контролиран вот и срещу недобронамерена изборна администрация.


Засега от ГЕРБ отричат възможността отпадането на машинното гласуване да послужи като мотив в по-далечно бъдеще, партията да се отрече и от електронния вот, който събра немалка подкрепа на инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум.


Електронният вот трябва да влезе в сила през 2019 година, когато трябва да са първите избори в българския политически календар, ако извънредни. Ако Изборният кодекс не бъде поправен и не отпадне машинния вот – на евроизборите тогава избирателите ще могат да избират машинно, електронно и хартиено. "Така хем ще объркаме избирателите, хем ще похарчим ненужни пари", смятат от ЦИК, които дават да се разбере, че не биха били особено скандализирани ако отпаднат "една-две опции" от изброените.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?