Заченати ин витро деца поискаха ДНК тест на бившия директор на банка за сперма

Заченати ин витро деца поискаха ДНК тест на бившия директор на банка за сперма

Около 23 холандци, родени в резултат на ин витро оплождане, поискаха от съда ДНК тест на покоен бивш директор на банка за сперма, който може да е техен биологичен баща, предаде Франс прес.

Родители и деца обвиняват лекаря, починал в началото на миналия месец, че е използвал собствената си сперма вместо тази на избрания донор. Самият Ян Карбат, бивш директор на клиниката, разположена край Ротердам, твърдял, че е биологичен баща на 60 деца, родени в резултат на ин витро оплождане.

Ищците поискаха техните ДНК да бъдат сравнени с тази на Карбат, за да разберат дали той им е биологичен баща.

"Това е въпрос на идентичност, то помага на човек да формира своята личност", заяви адвокатът Тим де Бьотерс, представляващ семействата, пред гражданския съд в Ротердам. "Фундаментално право на всеки е да знае откъде произлиза", добави той.

Адвокатът разказа историите на всяко от заченатите ин витро бебета. Една от жените се е родила с кафяви очи, докато предполагаемият донор е трябвало да има сини. Един от мъжете няма физически прилики със своя предполагаем баща, което предизвикало подозрения.

В отговор Лизет де Хан, която представлява интересите на съпругата на починалия лекар, заяви, че няма никакви доказателства, че Карбат е използвал собствената си сперма. Тя се противопостави на искането, позовавайки се на правото на защита на личния живот, и посочи че лекарят, пионер в областта на ин витро оплождането, е включил в завещанието си забрана да се извлича ДНК след смъртта му.

На 2 май по искане на семействата полицията конфискува предмети от жилището на покойния. Адвокатът на семействата предпочита ДНК да бъде извлечена от лични вещи, но други възможности са ДНК тест на законно дете или ексхумирането на тялото на Карбат.

След множество оплаквания, медицинският център е бил затворен през 2009 г. заради административни нередности. Смята се, че Карбат е подправял данни, изследвания за заболявания и описания на донорите на сперма и е надхвърлил допустимия максимум от шест деца за един донор.

Съдът ще обяви решението си на 2 юни.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?