Според градския прокурор Николай Кокинов:

Зачестилите арести и евродокладът са "съвпадение във времето"

"Всички разбират добре огромния залог и полагат всичко възможно"

Снимка: БГНЕС

Зачестилите арести, с които МВР "отговори" на изчезването на осъдените "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, нямали нищо общо с предстоящия доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта "Правосъдие и вътрешен ред", обяви в петък пред Нова телевизия градският прокурор на София Николай Кокинов.

"Първото, което е, не искам да се прави асоциация, че тези арести са само заради и специално за въпросния доклад, просто да го наречем съвпадение във времето", лаконично коментира обвинителят.

Въпреки това той призна, че разследващите органи полагат всички усилия, за да останат евроекспертите доволни от изпълнението на препоръките в междинния доклад от февруари, който бе най-критичният досега за кабинета "Борисов".

"Всички ние знаем, че залогът е огромен. Става въпрос за огромни финансови средства, които ще се влеят в икономиката на държавата... Цялата държава трябва да работи добре. Ние в частност като съдебна система, разбира се и МВР. В тоя смисъл смятам, че всички разбират добре огромния залог и полагат всичко възможно, щото да дадат най-доброто от себе си", обясни Кокинов.

По повод показните арести на грешно представения от МВР шефа Цветан Цветанов за черногорец – сръбски мюсюлманин Битики Хаки, обвинен като поръчител на убийството на бизнесмена Божин Божинов, както и на трима арменци, всъщност нямащи нищо общо със случая, градският прокурор сдържано определи свършеното от полицията като положително.

"Не мога и нямам право да коментирам казаното от МВР"

"Не мога и нямам право да коментирам казаното от МВР. Не мога и да правя анализ на информацията, която придобиват журналистите. Зная само, че когато прокуратурата излезе с изявление, то беше базирано на база на това, което се съдържа в кориците на разследването", добави Кокинов, който в сряда пръв хвърли светлина около въпросната акция на ГДБОП.

Той прогнозира, че събраните до момента доказателства биха могли да стигнат за осъждането на Хаки. Разследващите разполагат с показанията на ливанеца Мустафа Мохамед Исмаи, нает от сърбина за мократа поръчка, както и с пистолет и снимка на мишената, предоставени от свидетеля, който сам бе разкрил заговора на полиция, макар че Цветанов първоначално спести този момент.

Кокинов умело избяга и от "риска" да коментира крайно противоречивата информация, обявена отново от вътрешния министър и прокуратурата покрай ареста на подсъдимия за пране на пари Евелин Банев-Брендо, който е задържан за 72 часа от сряда. Преди ден Цветанов обяви уверено, че арестантът е бил обвинен за трафика на "около 10 тона кокаин" и за пране на пари в Швейцария, където е и обявен за издирване.

Причината за заключването му обаче се оказа доста по-прозаична, след като от държавното обвинение разясниха, че просто искат налагане на най-тежката мярка за неотклонение по делото му в Софийския градски съд (СГС) заради информация от службите, че Банев се готви да се укрие от правосъдието, подобно на Галеви.

Прокуратурата има "изключително сериозна информация" срещу Брендо

"Изключително сериозна е информацията. Не бих искал да я кажа, тъй като тя ще бъде разкрита официално на мярката за неотклонение. Това са нашите аргументи, които ще представим пред съдебния състав, за да бъде задържан за постоянно Евелин Банев", заяви Кокинов с уточнението, че в момента подсъдимият е без мярка, тъй като са изтекли "максимално допустимите срокове, в които той е бил задържан някога".

В отговор на въпрос на водещия дали тази информация все пак няма нещо общо с огласените от Цветанов тежки обвинения срещу Брендо в Швейцария, градският прокурор каза доста уклончиво: "И да и не, така ще се изразя. Нека да не гадаем!" По думите му въпросните данни за готвеното бягство ще станат ясни при разглеждането на искането на прокуратурата в СГС, което се очаква да стане в събота.

"Трябва да правим разлика между медийни изяви на политическото ръководство на МВР и на професионални медийни изяви на прокуратурата. В случая аз съм прокурор. Отговарям за Софийска градска прокуратура. Мога да ви давам информация по казуси, свързани със Софийска градска прокуратура и нямам никакво намерение да коментирам изявите на политическото ръководство на МВР", добави Кокинов, обяснявайки разминаването на информацията по случая в четвъртък.

Помолен да коментира и причините за изчезването на "братя" Галеви Кокинов отклони въпроса за отговорността и стана поредният представител на съдебната власт, който се опита да обори внушенията на вътрешния министър и премиера Бойко Борисов, че виновни за бягството на дупнишкото дуо са прокуратурата и съда, тъй като не са предприели мерки за своевременното задържане на бившите барети още след присъдите им на втора инстанция.

"Искам и хората да разберат, че когато третата инстанция – Върховният съд, се произнася, когато приключи съдебното заседание, съдът се оттегля и произнася присъдата си може би след месец, не в деня на съдебното заседание. Поради тая причина нито прокурорът, който се е явил на третата инстанция, нито адвокатите са можели да знаят каква ще бъде присъдата. Лицето не би могло да бъде, говоря хипотетично, ако едно лице е подсъдим, не би могло да бъде задържано, без да се знае дали присъдата ще бъде осъдителна", обясни обвинителят.

По думите му, ако законодателят иска да елиминира възможността за бягство на окончателно осъдените, би могъл да направи промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, която да задължи подсъдимите да се явяват лично в края на делото на всички инстанции, а Върховният касационен съд – да произнася решението си в открито заседание. Кокинов определи и като пропуск в закона възможността всеки задържан да излезе от ареста, ако се кандидатира за избори, както направиха Галеви.

Споделяне

Още по темата

Още от България