Според шефа на столичната полиция:

Зачестилите убийства са притеснителни, но не показват тенденция

Зачестилите убийства са притеснителни, но не показват тенденция

Трите показни убийства, регистрирани в София през последните две седмици, са притеснителни, но категорично не показват ескалация на престъпността в града. Това стана ясно от думите на шефа на столичната полиция Валери Йорданов пред БНТ във вторник.

"Това са случаи, които успяват да нагнетяват общественото мнение в столицата. Разбира се, че ме тревожат тези убийства посред бял ден. Едни такива престъпления имат широк отзвук, а и говорят за взаимоотношения между хората, които не кореспондират с европейската визия, която се стремим да постигнем", коментира директорът на СДВР.

В подкрепа на тезата си, той посочи, че за същия период през 2011 г. в София са регистрирани с над 1000 престъпления повече от тази година.

Въпреки този аргумент, зачестилите покушения в столицата, както и убийствата на варненския бизнесмен Йордан Харасимов и на шефа на фенклуба на благоевградския "Пирин" Димитър Сукалински-Банскалията през последния месец и половина, ярко контрастират с категоричната и нееднократно изразявана позиция на вътрешния министър Цветан Цветанов, че организираната престъпност е поставена "на колене".

"Няма ескалация на престъпността в столицата, категорично няма. Убеден съм, че няма връзка между тези убийства в София. При вчерашния случай с убийството на бизнесмена Васил Лазов работим по версията, че убийството е свързано с бизнеса му със застраховки", добави във вторник Валери Йорданов.

Той не пропусна да обърне внимание, че колегите му все пак са разкрили едно убийство от последните дни – на бездомник в изоставена къща на ул. "Св. Св. Кирил и Методий", което обаче "малко се подмина в медийното пространство".

Йорданов използва повода и за да анонсира предстоящи разкрития по отношение на някои от случаите на тежки престъпления, извършени в столицата през тази година, без обаче да конкретизира какво има предвид.

По отношение на разстрела на хазартния бос Йордан Динов, убит миналата седмица на метри от сградата на Министерския съвет, шефът на СДВР коментира единствено, че все още не е ясно защо жертвата е носел в себе си сумата от 32 000 лева.

"Костадин Паскалев е разпитан. Той каза, че са имали среща с убития. Тъй като срещата не се е състояла, Паскалев не е имал представа за какво точно е искал убитият да се консултира с него", добави Валери Йорданов, коментирайки обстоятелството, че бившият кмет на Благоевград се появи на мястото на убийството, като обясни, че е близък приятел на бащата на Динов.

Според полицейския началник стрелбата по подсъдимия по делото "Наглите" Кирил Кирилов-Шкафа, довела до смъртта му заради кръвозагуба, всъщност по-скоро е целяла сплашване, отколкото убийство.

"Всяка неестествена смърт е нехарактерна. Говорим за стрелба в краката и един от куршумите разкъсва аортата. Говорим за колко точен трябва да е човек, за да уцели точно аортата на човек", поясни думите си Йорданов.

Засега от тези покушения съществен напредък има единствено по случая в Благоевград, където първоначално бяха задържани двама души за убийството на Банскалията, след това освободени, а на тяхно място разследващите повдигнаха обвинения на други двама, заподозрени, че са изнудвали жертвата да оттегли показанията си по наказателно дело. Убийствата на Харасимов във Варна, Кирилов, Динов и Лазов в София все още са неразкрити.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?