Зачестяват сигналите за унищожаване на отложени зони от Натура 2000

През последните два месеца постъпват много сигнали за масово изсичане на дървета и унищожаване на крайбрежните зони в територии по Натура 2000, които бяха отложени за прецизиране, съобщи народният представител от ДСБ Евдокия Манева по време на петъчния парламентарен контрол.

Става въпрос за крайречни зони, за които Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е длъжно да осигури защита по нормите на Закона за биологичното разнообразие, дори и да не влязат в рамките на европейската екологична мрежа Натура 2000, коментира Манева.

Тя посочи, че по нейни данни масово се унищожава района на река Яденица в Родопите – зона, чието присъединяване към екомрежата бе отложено за прецизиране на границите.  Усилена сеч има и по поречията в Южен Пирин под резервата “Али Ботуш”, който бе отложен по същата причина.

Евдокия Манева каза, че унищожаването на редки растителни видове и местообитания на птици се извършва със съгласието на областните управители, много често без да има документи, за да не може да им се търси наказателна отговорност. Отговорност носи и ековедомството, което не се намесва, за да ги предотврати, коментира Манева.

Проверката в споменатите области не е установила сеч на дървета, която да е унищожила биологичното разнообразие там, отговори министърът на околната среда Джевдет Чакъров (ДПС). Според него става въпрос за прочистване на речните корита от сухи и паднали дървета, за да се предотвратят евентуални наводнения.

Той се опита да предостави на депутатите някаква информация за работата по отложените зони за Натура 2000, но така и не стана ясно докъде е стигнала работата по тях.

Джевдет Чакъров каза, че в момента възлагал на водещи учени от БАН и други научни институти да прецизират действително отложените зони. Веднага след като те излязат с позиция, Националният съвет по биологично разнообразие отново ще обсъди списъка и той ще бъде внесен за обсъждане в МС, каза Чакъров.

“Лично аз считам, че зоните ще бъдат отново прецизирани адекватно и се надявам, че ще бъдат включени в защитените зони по двете директиви с почти пълните си параметри и площи”, заяви екоминистърът.

Евдокия Манева коментира, че Чакъров използва всеки повод да се оправдава за защитените зони по Натура 2000 и това е сигнал, че той има угризения за орязването на първоначалния списък, предложен за одобрение на кабинета.

В края на миналия месец екологични организации сигнализираха министъра на околната среда, че в района на зоната Емине – Иракли, която също е сред отложените за прецизиране, и в защитената местност Смриките, в района на община Обзор, има умишлена намеса от страна на бъдещите строителни предприемачи.

Проверка на екологичните сдружения е установила, че табелите и границите, които указват къде се намират защитените зони, са умишлено повредени и повечето са напълно изчезнали. Част от строителните предприемачи са започнали заравнителни дейности, за да подготвят бъдещите строителни площадки. Частни охранители обикалят местността на Иракли и тероризират посетителите на плажната ивица, съобщават от гражданското сдружение “Да спасим Иракли”.

В четвъртък природозащитниците за осма поредна седмица протестираха пред сградата на Министерски съвет срещу орязването на защитените зони от европейската екологична мрежа. От петимата министри, влезли през главния вход на правителствената сграда, единствено министърът по бедствията и авариите Емел Етем (ДПС) е подминала природозащитниците без да им обърне внимание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?