Зачестяват случаите на деца и новородени бебета с Covid-19

Зачестяват случаите на деца и новородени бебета с Covid-19

Новородени бебета са най-малките пациенти на коронавирната инфекция у нас. В последните седмици сигналите от специалисти, че децата са по-засегнати от върлуващия Делта вариант зачестяват.

17-дневно бебе е най-малкият пациент с коронавирус в педиатричното отделение на университетската болница "Канев" в Русе. Бебе на 55 дни пък се лекува от коронавирус в университетската болница “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора. 

Лекарите в Русе отчитат двойно увеличение на броя на децата с коронавирус от началото на месеца в сравнение с пролетта. Все пак специалистите отчитат, че заболяването протича сравнително по-леко при децата.

Само през последната седмица в педиатричното отделение на университетската болница "Канев" са приети 6 деца, съобщи БНТ. За сравнение при предходната вълна броят им общо е бил 12.

Симптомите при всички са като за респираторна инфекция - кашлица, хрема. С такива оплаквания е доведено и бебето от село Баниска. Родителите му не са имали симптоми, но PCR тестовете им се оказали положителни. И вероятно са заразили бебето.

"17-дневното бебе е от селище, от което имахме още 2 деца, тоест вероятно в това селище, малко населено място, има огнище на инфекцията", заяви д-р Ева Цонкова, началник на педиатричното отделение.

90 на сто от децата с коронавирус са с родители, които са се завърнали от чужбина за отпуската си.

"На повечето деца родителите са безсимптомни. На две от децата майките също бяха с положителни проби", допълни д-р Ева Цонкова.

Една от майките е била ваксинирана и също е била без симптоми. Според д-р Цонкова децата, навършили 12 години, трябва да се ваксинират. И трябва периодично да се тестват.

"Нашите наблюдения са, че при деца в училищна възраст заболяването протича малко по-продължително. Това е един от начините да се ограничи заболеваемостта в училищна възраст. И смятам, че всеки родител трябва да помисли върху това", каза още д-р Ева Цонкова.

От РЗИ-Стара Загора  препоръчват на болниците от областта, в които функционират педиатрични и родилни отделения, да имат готовност да отделят персонал и легла за лечение на деца и новородени с Covid. Всяко здравно заведение трябва да прецени колко легла и специалисти може да отдели за тази цел. Реалната цифра на заболелите в региона продължава да не е ясна, защото много от по-леките случаи се лекуват в домашни условия след направени самостоятелно бързи антигенни тестове и системата не може да ги обхване. Статистиката показва, че около 60% от заболелите се връщат от почивки.

През последното денонощие са регистрирани нови 1733 случая на заразени с коронавирус в страната, което е със 132 повече от предходното денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

Новозаразените са регистрирани при направени 23 298 теста. Това означава, че 7.44% от пробите са били положителни.

Най-много от новите случаи са регистрирани с Бургас и София , а разпределението по области е: Благоевград - 83; Бургас - 186; Варна - 126; Велико Търново - 67; Видин - 15; Враца - 16; Габрово - 21; Добрич - 26; Кърджали - 21; Кюстендил - 7; Ловеч - 22; Монтана - 26; Пазарджик - 100; Перник - 24; Плевен - 41; Пловдив - 179; Разград - 19; Русе - 78; Силистра - 31; Сливен - 47; Смолян - 24; София (област) - 34; София (град) - 218; Стара Загора - 114; Търговище - 48; Хасково - 76; Шумен - 45; Ямбол - 39.

Така общият брой на случаите на коронавирус в България от началото на пандемията стават 448 431. 26 007 от тях са активни. 403 777 са излекуваните лица, като за последните 24 часа са се възстановили 485 души.

Пациентите, настанени в болници, са 3 163, от които 279 са в интензивни отделения.

Починалите с коронавирус са общо 18 647, като за последното денонощие са 34-ма.

В четвъртък са били поставени 13 412 дози от ваксините срещу коронавирус. Общо до момента в България са поставени 2 269 759 дози. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?