Зачестяват тежките инциденти в планините

Зачестяват тежките инциденти в планините

Зачестяват тежките инциденти в планините, съобщиха от Българския червен кръст (БЧК). От началото на годината Планинската спасителна служба (ПСС) е извършила 105 спасителни акции, като само за последните три месеца те са били 62. През последните три години акциите са били средно по 130 на година, което ясно показва каква е тенденцията, допълниха от организацията.

Основните причини за инцидентите са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, липса на планинарска култура, както и неподходяща екипировка.

Преди тръгване към планината е необходимо внимателно да се проучи маршрута, да се съобразят екипировката, опитът и възможностите спрямо маршрута, да се провери и метеорологичната прогноза, да се направи и планинска застраховка, посъветваха от организацията.

Необходимо е хората да знаят основни похвати за оказване на първа помощ; да се избягва ходенето сам, извън група; да се пести батерията на телефона; да се осигурят предварително сладки храни, които бързо възстановяват енергията; достатъчно количество вода.

В помощ на туристите е мобилното приложение на ПСС, напомниха още от БЧК. Независимо от условията е желателно планинарите да имат свирка, челник и резервни батерии.

Ако се появи сериозен проблем, туристите трябва да се опитат да запазят спокойствие и да подадат сигнал за помощ на тел. 112 и при възможност да изпратят SMS с координати чрез мобилното приложение на ПСС.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?