Алекс Алексиев:

Зад бутафорията с новия инвеститор за "Белене" стоят добре известни руски интереси

Алекс Алексиев сн. БГНЕС

Зад бутафорията с появилия се американски инвеститор за АЕЦ "Белене" стоят добре известни руски интереси, коментира в понеделник Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания в САЩ.

Той също е бил изненадан от "Глобал Пауър Консорциум", появил се в Народното събрание миналата седмица, за да заяви интереса си към строежа на руската атомна централа с изцяло частни пари.

Това не е сериозна фирма, не е фирма, която има репутация в ядрената енергетика, каза Алекс Алексиев пред БНР.

Самият начин, по който беше представена, поне на мен ми звучи бутафорно, допълни той. Запитан какво знае за консорциума, той отговори лаконично и ясно: "Абсолютно нищо".

"Би трябвало да се запитаме в чий интерес е всичко това. И съвсем ясно е, че зад тази бутафория стоя съвсем добре известни руски интереси и наши хора, свързани с тези интереси, които се опитват да направят някой друг милиард. Който и да е може да влезе в България чрез някаква бутафорна фирма, създадена само заради това. Никак не ме изненадва, ако те са просто параван за нечий интереси. Държавата не трябва да влиза в такива съмнителни сделки. Правителството взе правилно решение да спре този проект. И е почти е сигурно, че този проект не може никога да бъде печеливш", коментира Алекс Алексиев.

Миналата седмица премиерът Борисов разпореди спецслужбите да направят проверка за "Глобал Пауър Консорциум", а до американското правителство е изпратено запитване за мистериозния инвеститор, като отговорът се очаква тази седмица. Преди ден Борисов каза, че когато консорциумът плати исканата от кабинета 200 млн. евро гаранция, ще започнат официални преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес