Зад нападението в тунизийския музей "Бардо" стои Ал Каида

Зад нападението в тунизийския музей "Бардо" стои Ал Каида

Тунизийското вътрешно министерство заяви днес за Франс прес, че кървавото нападение в музея "Бардо" миналата седмица е извършено от Ал Каида, а не от съперничещата ѝ групировка "Ислямска държава", поела отговорност за атентата.

"Ислямска държава" възхвали нападението с пропагандна, рекламна цел. Организатор и извършител обаче е "Окба ибн Нафаа", подчинена на "Ал Каида в ислямския Магреб", заяви говорителят на министерството Мохамед Али Аруи.

Отговорност за атаката в музея на 18 март, при която загинаха 21 души, включително 20 туристи, пое групировката "Ислямска държава" - за първи път в Тунис. До момента Ал Каида не е оспорила изявлението на "Ислямска държава", уточнява АФП.

Арестувани са 23 души, заподозрени в съучастничество с нападателите. Всичките са от Тунис. Четирима се укриват - двама мароканци, един алжирец и един тунизиец, съобщи вътрешното ведомство на страната.

Осемдесет на сто е разбита "клетката", замесена в атаката, каза на пресконференция министърът Нажем Гарсали.

"Терористичната операция е била ръководена от терориста Локман Абу Сахр" - джихадистки водач, алжирец, смятан за един от лидерите на "Окба ибн Нафаа", преследвана от войските вече над две години в планините по границата с Алжир, добави Гарсали. И уточни, че не се знае коя организация е извършила атаката, но тя "със сигурност е свързана с "Окба ибн Нафаа".

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?