Зад стените има поне 200 мобилни телефона, да не говорим за пари и наркотици

Зад стените има поне 200 мобилни телефона, да не говорим за пари и наркотици

В Софийския затвор в момента има поне 200 мобилни телефона. Същото е с наркотиците и парите и аз никога не съм отричал, че с това не можем да се справим, заяви в неделя по БНР бившият директор на затвора Милети Орешарски, помолен да коментира безпрецедентното интервю на осъдения за наркотрафик Будимир Куйович, дадено пред национална телевизия по мобилен телефон от затвора в петък.

В интервюто Куйович, който в момента обжалва 18-годишната си присъда за трафик на наркотици пред Върховния касационен съд, заяви, че е бил притискан от бившия зам.-вътрешен министър Камен Пенков и от предишния апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов да даде компромати срещу тогавашните МВР-шефове Ваньо Танов и Илия Илиев. Куйович обяви, че е бил извеждан от затвора и малтретиран и това станало, когато спрял да плаща на Румен Петров и ексглавния секретар на МВР Валентин Петров.

"В момента Куйович може да говори каквото си иска, защото има това право по закон, каза Милети Орешарски. Куйович няма да понесе наказателна отговорност, защото тя ще бъде акумулирана в другата му присъда. Дори и да говори истината, това не може да се докаже и той го знае много добре", коментира Орешарски. Според него в момента в публичното пространство непрекъснато се изваждал някой "герой", който или прикривал нещо, или изпълнявал поръчки.

По този начин, както е в случая с Куйович, се отвлича вниманието на правоохранителните органи от по-важни задачи, смята бившият директор на най-големия затвор в страната. Той заяви, че от историите с Куйович става отново ясно, че има симбиоза между политиката и престъпната дейност.

Орешарски изключи възможността сърбинът да е бил извеждан от затвора по време на делото срещу него и след като е бил осъден, както той твърди. В Софийския затвор това е невъзможно, както вероятно и в Старозагорския затвор, за който говори наркотрафикантът, каза той. Според бившия директор на затвора извеждане е ставало само по време на процесуално-следствените действия, и то по разпореждане на правосъдието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?