Задълбочава се конфликтът между европейските институции заради дипломатическата служба на ЕС

Председателите на трите основни политически групи в Европейския парламент предупредиха, че не приемат сегашния проект за дипломатическа служба на ЕС и заявиха, че ще защитят позицията си "с всички средства", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Има опасност от връщане назад на ЕС, който по този начин би обърнал гръб на това, което доведе до успеха му - насърчаването на истински общ интерес", заявиха консерваторът Жозеф Дол, социалистът Мартин Шулц и либералът Ги Верхофстат.

Проектът в сегашния му вид обуславя завръщане към управлението на европейските въпроси от правителствата на страните членки, обвиниха те.

Тримата парламентарни лидери призоваха страните от ЕС и Европейската комисия "да започнат истински преговори с ЕП" и обявиха готовност "да използват всички средства" за налагане на позициите си.

ЕП отдавна гледа с лошо око първите варианти на проекта за създаване на новата за ЕС служба, в която ще работят над 3000 дипломати и ще бъде представена в почти всички държави, отбелязва АФП.

Евродепутатите упрекват дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън, че иска да даде твърде голямо влияние на отделните страни от ЕС за области от политиката на съюза, които досега бяха само в правомощията на Европейската комисия, по-специално по отношение на помощта за развитие и политиката на добросъседство.

На теория Европейският парламент може да наложи вето само върху бюджета и статута на служителите на бъдещата служба, но не и върху самото ѝ устройство, по което той има само консултативна роля, отбелязва Франс прес.

Възможно е на заседанието си в понеделник в Люксембург външните министри на ЕС да дадат зелена светлина на общата структура на бъдещата служба.

Споделяне

Още от Европа