Задълбочава се кризата с “евтиното“ парно в София

Задълбочава се кризата с “евтиното“ парно в София

“Евтиното“ парно със задна дата в София, обявено миналата седмица от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, води до задълбочаване на кризата в дружеството и сред клиентите му, стана ясно на специално заседание на парламентарната комисия по енергетика, свикано в сряда. На него припламнаха задочни искри на спора между собственика, който държи на мярката, притеснената от очертаващите се загуби управа на дружеството и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която предупреди, че Брюксел може да ни санкционира.

Пред депутатите председателят на Съвета на директорите на “Топлофикация София“ и общински съветник Георги Кадиев заяви, че дружеството може да си позволи сваляне на цената само в рамките на 5.8 на сто под определената им от ДКЕВР пределно допустима разходно ориентирана тарифа. Това е нормата на възвращаемост, от която дружеството може да се лиши, но само за коректните си клиенти, заяви Кадиев, който уточни, че ръководството на топлофикацията все още не е получило решението на собственика Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за връщане на старите цени и преизчисляване на януарските сметки.

По-рано през деня министър Петър Димитров заяви, че мярката трябва да бъде за всички столичани и че приветства всички инициативи на софийската топлофикация за подкрепа на лоялните клиенти и за предприемане на мерки срещу некоректните потребители.

Кадиев обаче посочи, че от 410 хил. клиенти на “Топлофикация София“ по-малко от половината - 168 хил. абоната са коректни. Така ако дружеството направи за онези, които плащат навреме сметките си, намаление от 5.8 на сто, загубите му ще са 3 млн. лв., които може да бъдат компенсирани само в случай, че се повиши събираемостта на сметките от подобен стимул.

Но ако близо 19-процентното увеличение на цената на топлинната енергия от 1 януари бъде премахнато, загубите на дружеството за първите три месеца на годината ще бъдат около 28 млн. лв., изчисли Кадиев. Той посочи, че подобно намаление не е икономическо, експертно, или на управата на дружеството, но ако министърът вземе това политическо решение, Съветът на директорите трябва да го изпълни.

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов отбеляза пред депутатите, че не е убеден, че министърът може да вземе такова решение. Според него това трябва да направи Управителният съвет на "Топлофикация София" или Министерският съвет.

Това е решение, с което се определя цена, по-ниска от реалната себестойност на услугата, заяви Шушулов. Дружеството може да ползва кредит известно време, но този кредит трябва да се връща, защото няма право да се дава държавна субсидия, добави той. Ако ЕК разбере, че се случва подобно нещо, глобата ще бъде тройна, каза още регулаторният шеф. Той допълни, че цена от 81.17 лева на мегаватчас без ДДС от 1 януари е реалната цена за топлофикационната услуга при цена на газа от 614.66 лева на 1000 кубически метра газ.

Шушулов припомни още, че ДКЕВР е дала на топлофикациите изключително висока цена за .електрическата енергия, произведена от когенерация. При нея увеличението от началото на годината е 40 процента - от 178.41 лева на мегаватчас, на 250.25 лева на мегаватчас и това е ощетило НЕК и електроразпределителните дружества.

Новата цена, която министър Петър Димитров обяви, е цената отпреди Нова година и тя съответства на цена на природния газ от 463 лева за 1000 кубически метра газ, заяви Шушулов.

Той посочи, че по предложение на "Булгаргаз" цената на газа от 1 април ще бъде 540 лв. на 1000 кубически метра, което ще бъде също повече от калкулираната преди януари тарифа. Така "Топлофикация София" ще продължи да трупа загуби и през второто тримесечие на 2009 г. отново ще претърпи загуби.

Едва от 1 юли, според прогнозите на "Булгаргаз", цената на синьото гориво ще спадне до 360 лв. на 1000 кубически метра и ще падне на нивата отпреди януари, каза Шушулов. Той допълни, че ДКЕВР ще постанови цена от порядъка на 45-48 лева на мегаватчас и "Топлофикация София" няма да има право да продава над тази цена.

Така топлофикацията влиза в омагьосан кръг и трудно ще може да върне парите на Българския енергиен холдинг, които са заделени за покриване на газовите му дългове, каза Шушулов.

Споделяне

Още от Бизнес