Задълбочават се реформите в прокуратурата

Задълбочават се реформите в прокуратурата

Главният прокурор Борис Велчев поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да му бъдат отпуснати бройки за още двама заместници и желанието му бе удовлетворено в сряда на заседанието на ВСС. По-късно станаха ясни имената на двамата новоназначени заместници на Велчев. Това са прокурорите Камен Ситнилски и Валери Първанов. Новите двама заместници бяха назначени със заповед на Велчев за временно изпълняващи тези функции до избора на ВСС на титуляри.

С това назначение зам.-главните прокурори са вече четирима - Христо Манчев, отговарящ за Върховната касационна прокуратура, Митьо Марков – за Върховната административна прокуратура, Камен Ситнилски и Валери Първанов. Не са съобщени ресорите на новите заместници, но според думите на главния прокурор единият от новите му заместници ще отговаря за администрацията на прокуратурата и дали тя законно изпълнява задълженията си.  

Мотивът на Велчев да иска още заместници бе, че това се налага от новите функции на прокуратурата, разписани в НПК, който изисква много по-засилен контрол на обвинението върху досъдебното производство и върху останалите прокуратури в страната.

“Надали има министерство, което има само двама зам.-министри, а ние в същото време сме една институция, което притежава много голям състав и има изключително отговорни функции”, каза Велчев.

Той обясни още, че сред бъдещите двама нови зам.-главни прокурори, няма да има назначение с ресор корупция и организирана престъпност. За да се сложи такъв човек, трябва да има промяна в Закона за съдебната власт.

Промените в прокуратурата слизат надолу и тръгват и из провинцията

Сегашният говорител на Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов става шеф на антикорупционния отдел във ВКП, съобщи още главният прокурор Борис Велчев. Рокадата е заради получената във вторник вечерта молба на шефа на отдела за разследване на корупцията и организираната престъпност към ВКП Георги Кювлиев. Той е поискал да бъде сменен поради здравословни причини.

Велчев е приел молбата на Кювлиев и на негово място е назначил сегашния говорител на ВКП Бойко Найденов. Докато бъде назначен нов говорител на ВКП Найденов ще съвместява двете длъжности, стана ясно от думите на Борис Велчев.

“За съжаление нямах време на реагирам на молбата на господин Кювлиев и трябваше да предприема бързи действия по този въпрос”, обясни главният прокурор.

Във вторник в Разград пък оставка е подал окръжният прокурор Елена Хаджидимитрова, съобщиха медиите. Информацията бе потвърдена пред БТА от говорителя на прокуратурата в Разград Милена Пенчикова.

В сряда главният прокурор потвърди новината пред журналисти, като каза, че Хаджидимитрова е прокурор с дълъг стаж, сама си е подала оставката, след като проверка в работата на прокуратурата е установила административни нарушения. Според Велчев, нарушенията не “представлявали интерес, по негово мнение”, за медиите”.

Христо Манчев обяснил за ваканционния комплекс

Според Борис Велчев той вече е получил обяснението от заместника си Христо Манчев за притежавания от него комплекс от недвижими имоти в Каварна. “Обясненията не бяха различни от публикуваното в медиите”, каза Велчев. Предстои обвинител № 1 да се запознае и с обясненията на другия прокурор с крупни имоти – Николай Ганчев, за когото се твърди, че притежава хотел във Велинград.

Велчев заяви, че не се е смутил от това, което е прочел, но въпросът имал и друга страна освен обясненията на прокурорите. За него било важно дали хотелите или комплексът от апартаменти са придобити законно.

Главният прокурор допълни, че едва ли на Манчев му остава свободно време да се занимава с такъв вид бизнес, защото той работи по 12 часа и надали има време да се занимава с нещо друго освен прокурорските си задължения.

Велчев не е смутен от закъснелите материали по Савойската афера

Борис Велчев заяви, че не е смутен от закъснението на материалите по Савойската афера. Той каза, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянен контакт с главния прокурор от Потенца Хенри Джон Удкок, който е обещал да изпрати материалите още тази седмица, включително и новите доказателства и документи, събрани от следствието.

По думите на Велчев закъснението най-вероятно се дължи на голямото напрежение в италианската прокуратура по повод разследването на този случай.

Във връзка с проверката на т.нар. царска болница и папката, закъсняла близо две година, която е била в кабинета на бившия главен прокурор Никола Филчев, Велчев заяви, че засега проверката не е установила корупция по тази сделка.

“В момента се проверява законността на сключените договори и ако се разкрият данни за корупция, ще проверим и тях”, каза Велчев. По думите му има нужда от много сериозни финансови анализи за тези сделки, тъй като те са на стойност милиони левове.

По отношение на разпространената информация, че намерената папка не е била в кабинета на Филчев, а е стояла в кабинета на прокурора от БКП Георги Кювлиев, Велчев заяви, че за него не е важно къде физически я стояла папката, а всъщност колко е работено по нея.

“Закъснението на тази проверка е голямо, и за съжаление ние трябва да го прекратим в много бързи срокове,” каза Велчев.

Споделяне

Още от България