Задълбочават се съмненията за корупция около фирмените вписвания

Задълбочават се съмненията за корупция около фирмените вписвания

Съмнения за мащабна корупция изразиха представители на опозицията и председателят на парламента Георги Пирински (БСП) в петък, по време на дебата по промените в Закона за търговския регистър. Гласуването бе отложено заради липса на кворум. Само ден по-рано депутати от НДСВ, ДПС и част от БСП достигнаха до общото становище, че промените са изключително спешни, тъй като фирменият регистър трябва да стартира от 1 юли.

Изправен пред празните банки в пленарната зала, Пирински нахока депутати и нарече поведението им “средношколско”.

Опозицията поиска да бъде освободено цялото ръководство на Агенцията по вписванията. Има много мощна съпротива срещу прилагането на закона още от приемането му през 2006 г., каза от трибуната депутатът от ДСБ Нено Димов.

“Това е корупцията. Огромни пречки се поставят пред бизнеса в България, за да плаща пари. Цели вериги от адвокатски кантори се изхранват от регистрацията на фирми”, заяви той като добави, че внесените промени целят да продължат “още малко тази хранителна верига”.

Георги Пирински се съгласи, че след 1 юли ще има сериозни проблеми. Той предложи освен правната комисия, и комисията по корупция в НС да се занимае с виновните длъжностни лица за провала на реформата във фирменото вписване.

Междувременно председателят на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) също индиректно нападна НДСВ като заяви, че проблемът с регистъра не идва от закона, а от неговото прилагане. С това той визира близкото до жълтите ръководство на агенцията, която на всичкото отгоре е под “шапката” на правосъдното министерство, оглавявано от царската партия.

Шефът на агенцията Емил Станков, смятан за близък до кръгове в НДСВ, предизвика съмнения почти веднага след като зае поста.

Само за два дни той спря състезателната процедура за избор на фирма изпълнител на електронната система на регистъра, проведе нова, която достигна до различно крайно класиране. Това предизвика протести на участниците.

Депутатите обвиниха агенцията, че със своето бездействие по кадровото обезпечаване на работата ще блокира административно бизнеса в страната. От 1 юли Агенцията по вписванията поема изцяло всички задължения на съда по регистриране на промените в статута на българските фирми. След тази дата юридическите лица ще са задължени да се пререгистрират

Хаосът обаче е почти неизбежен, защото Станков и подчинените му са назначили едва 8 от необходимите 98 души, които ще обслужват гражданите. Кризата предизвика и остра размяна на реплики между Татяна Дончева (БСП) и председателя на жълтата парламентарна група Анелия Мингова.    

Промените, предложени от жълтите са търговците да запазват фирмените наименования при пререгистрация, а принципът за изключителност на имената да важи само за новорегистриращите се юридически лица.

Предвижда се окръжните съдилища да продължат да осигуряват достъп до водените от тях регистри. Това се наложи от кадровата необезпеченост на агенцията. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?