Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Задължават аптеки със закон да дават денонощни дежурства

Здравното министерство облекчава продажбата на лекарства в градове и села с недостиг

1 коментар
Задължават аптеки със закон да дават денонощни дежурства

В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен режим на работа, наличните аптеки ще бъдат задължени да осигуряват 24-часови дежурства по график. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикувани от здравното министерство за обществено обсъждане.

Промените предвиждат създаването на Национална аптечна карта, която да определи потребностите на населението от достъп до лекарства и да се идентифицират областите, градовете и селата с недостиг на аптеки.

Въвеждането на задължителните денонощни графици за аптеките е само една от мерките за разширяване на достъпа на хората, особено на тези в по-малките населени места, до лекарства.

Графиците с дежурствата ще бъдат тримесечни, ще се изготвят от Регионалните здравни инспекции и ще съдържат име и адрес на аптеката, както и дати през съответния период, на които тя ще работи денонощно.

Селски аптеки ще работят два пъти седмично на половин работен ден

Предвижда се в населените места с недостиг да бъде облекчена процедурата за разкриване на втора и трета аптека, когато един търговец на дребно вече е получил лиценз. Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по–малки инвестиции и по–малко разходи за аптеките, тъй като административната процедура за разкриването му е максимално улеснена.

Освен това няма да се изисква на втория и следващ адрес да работят магистър–фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по–малко от два дни седмично по 4 часа.

Това предложение цели да осигури достъп до лекарства основно в селата, където няма изгода от поддържането на аптека с персонал на пълен работен ден.

Пациентите ще доплащат по-малко за лекарства

Пациентите да доплащат по-малко за частично покриваните от здравната каса лекарства, предвиждат промени в наредба на здравното министерство, която беше приета на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Промяната се отнася до лекарствата от една и съща група – например за лечение на сърдечно-съдови заболявания, където има един най-евтин и напълно покриван от НЗОК медикамент и няколко други по-скъпи.

Сега, ако лекарят изпише по-скъпото лекарство от групата, НЗОК плаща стойността на най-евтиния, а разликата се доплаща от пациента. В някои случаи доплащането е стотинки, но за по-скъпите лекарства може да достигне десетки и дори стотици левове. Още

Друг начин за подобряване на достъпа на хората до лекарства е възможността за разкриване на аптеки, които се ръководят от магистър–фармацевт с по–малък от изискуемия стаж, както и от помощник–фармацевти, като облекчението ще важи отново само за населени места с недостиг. Към настоящия момент такива аптеки могат да се разкриват само в населени места без аптека.

С предложените промени се дава възможност да се разкриват такива аптеки дори и в населеното място да има аптека, ако е налице недостиг от съответните дейности съгласно Националната аптечна карта.

В мотивите към законопроекта от здравното министерство посочват, че предлаганите мерки не създават административни ограничения, нито водят до намеса в свободната конкурентна среда.

Мерки срещу паралелния износ

С промените в закона се предприемат и мерки срещу т.нар. паралелен износ на лекарства, при който медикаменти се изнасят от България за страни от Западна Европа, където се продават на по-високи цени и това води до липси на лекарства у нас.

Когато за период от 6 месеца се наблюдава липса или недостиг на дадено лекарство или то е единствено по рода си в позитивния лекарствен списък, то ще бъде включено в списък с наблюдаваните лекарства. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще публикува на интернет страницата си списъка и търговците на едро с лекарствени продукти ще са длъжни да уведомяват ИАЛ, ако планират да извършат износ на тези лекарствени продукти.

Медикаменти, включени в този списък, ще могат да се изнасят, когато в 30 дневен срок от постъпване на уведомлението ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа на конкретния лекарствен продукт.

Фармацевтичните фирми длъжни да публикуват лекарите, които пращат на екскурзии

С друга разпоредба фармацевтичните фирми се задължават всяка година да публикуват на интернет страницата си списък с имената на лекарите, които предписват и отпускат лекарствени продукти, ако през съответната година те са били финансирани пряко от компанията или чрез други лица за участие в мероприятия, свързани с лекарствените продукти на фирмата.

Тази разпоредба визира екскурзиите и скъпи подаръци, които фармацевтичните фирми правят на лекари, които изписват техни медикаменти. Тази практика не веднъж беше критикувана от здравния министър Петър Москов.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.