Министър Петкова се надява

Задълженията на НЕК към американските централи да бъдат уредени до 15 август

Министър Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази надежда до средата на следващия месец да се разплатят задълженията на държавната НЕК към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток". Надявам се до 15 август да намерим възможност да разплатим задълженията си, каза тя във вторник, цитирана от БТА.

С изплащането им трябва да влезе в сила споразумението между НЕК и двете централи, сключено през пролетта на тази година, според което държавната компания ще плаща по-ниска такса за разполагаемост на американските ТЕЦ.

По думите на Петкова преговорите с американските централи са на финала. С "Ей И Ес - 3С Марица Изток 1" приключихме преговорите, споразумението премина одобрението от банките-кредиторки на "Ей И Ес", на БЕХ, на Министерството на енергетиката и КЕВР, посочи Петкова. Според нея може би днес ще приключи процесът и с "КонтурГлобал Марица Изток 3", след което ще започне процедурата по одобрение с техните банки-кредиторки.

В отговор на журналистически въпроси енергийният министър коментира, че БЕХ ще бъде дружеството, което ще търси нужния финансов ресурс. Става въпрос за заем от банки, говорим за финансиране, което да ни позволи да се разплатим с двете американски централи, каза Петкова.

Запитана дали от Министерството на финансите са съгласни да предоставят държавна гаранция, енергийният министър каза, че се водят разговори с министър Владислав Горанов. Смятам, че ще намерим най-добрия вариант и за публичните финанси, и за енергетиката, каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес