Задължителен български щанд в хипермаркета, иначе солена глоба

Правителството ще може и временно да спира вноса на храни от държави извън ЕС

Задължителен български щанд в хипермаркета, иначе солена глоба

Заради извънредното положение и коронавируса търговските вериги ще са длъжни до края на 2020 г. да поддържат щандове с български храни и на тях да продават стоки на регионални производители, а ако не спазват това, ще бъдат глобявани от 5 до 25 хил. лева при първо и от 30 до 50 хил. лева при повторно нарушение. Това решиха правителството, което прие в понеделник сутринта постановление с такова изискване, и правната парламентарна комисия, която по-късно през деня по обичайния си начин – чрез поправки в Закона за Търговския регистър, прокара по предложение на ГЕРБ и санкцията за хипермаркетите. Депутатите приеха и възможността за временна забрана на вноса на храни от страни извън Евросъюза.

В постановлението на Министерския съвет, което ще действа до края на годината, няма да има изискване половината площ от обектите да е предназначена само за български храни, но остава задължението за български щандове. Хипермаркетите ще трябва да купуват храни от регионални производители, но не е разписано, че те трябва да да в радиус от 200 км от съответния обект.

Компромисен вариант

Така правителството приема консенсусен вариант на намерението си да изисква от веригите да поемат повече български плодове, зеленчуци, меса, яйца и други хранителни продукти като помощ за по-малките местни земеделски производители, които са потърпевши от затварянето на ресторанти и хотели заради мерките за неразпространение на коронавируса.

Първоначално на бранша бе изпратен вариант, който въвеждаше спорните според представители на големите търговски вериги и анализатори изисквания. От Сдружението за модерна търговия, Института за пазарна икономика и организацията ИнтелиАгро обявиха, че предвижданите от правителството мерки противоречат на правилата за свободна търговия, ще натоварят веригите, ще доведат до повишение на цените на стоките и няма да  помогнат на локалните производители.

Според приетото в понеделник постановление на Министерския съвет се изисква само български хранителни продукти да се излагат на места за продажба с площ достатъчна за излагане на съответните стоки. Щандовете трябва да са обозначени така, че да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тях трябва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко, с което се уточнява как ще се процедира в случай, че дадена българска стока е произведена с вносни суровини и обратното – ако български суровини са използвани за чуждестранна фирма.

Няма да се наруши режимът на доставки

"Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция", посочва се в правителственото прессъобщение.

В него се уточнява, че регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните, уточняват от кабинета.

Осигурен достъп, изборът е на потребителя

От информационната служба обясняват, че приетото постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. "Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура" посочва се в съобщението.

"Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат", завършва то.

Часове по-късно правната комисия реши да въведе по предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ санкция за хипермаркетите, които не изпълняват актове на Министерския съвет за защита на производството на храни.

Временна забрана на вносни храни от трети държави

За нарушители се предвижда глоба от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение, извършено в рамките на три месеца  - от 30 000 лв. до 50 000 лв.  Изпълнинието на мерките ще се контролира от агенцията по храните.

За извънредното положение с актове на Министерския съвет може да се въведе временна забрана за внос на определени храни от държави, които не са членове на Европейския съюз, при спазване на международните договори, по които България е страна, предвиждат още одобрените текстове, които предстои да се гласуват окончателно в пленарна зала във вторник.

Нинова: Имитира се защита на националния интерес

"Търговските вериги победиха правителството", коментира във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се възползва от случая да поиска отново приемането на отхвърления вече от управляващите Закон за двойния стандарт на храните.

"Шумно рекламираните мерки за защита на родното стигнаха само до: предоставяне на площи във веригите за продажба на български регионални продукти. Толкоз. Няма проценти за български стоки, няма отстъпки, няма облекчения за такси, реклами и т.н. Колко му е търговецът да задели два щанда и какво от това?", пише Корнелия Нинова.

"Казвам със съжаление: това е имитация на защита на българския национален интерес. И отново предлагам да приемем закона, внесен от нас още през 2017 г., ако наистина сме загрижени за българското", каза още лидерът на социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес