Задължителен рейтинг за българските банки вместо ограничения на кредитирането

На среща с постоянния представител на Международния валутен фонд в България Джеймс Роуф, СДС предложи алтернативен вариант за контролиране на отпусканите кредити.

Вместо да се въвеждат общи рестрикции за кредитирането, от "Раковски"134 предлагат да се въведе задължителен кредитен рейтинг за българските банки. Това ще стегне дисциплината при отпускането на кредити от банките и ще вкара в погледа на управление "Банков надзор" в БНБ и заемите под 10 хил.лв., от които МВФ се притеснява, коментира след срещата депутатът Никола Николов.

Той допълни, че част от идеите на сините са приети от представителя на МВФ, но не уточни кои. Николов се надява, че идеите на СДС ще намерят място в споразумението между МВФ и българското правителство.

Преди десетина дни от СДС се обявиха против част от клаузите в подготвяния нов меморандум между МВФ и българското правителство, сред които и кредитните рестрикции. В понеделник бордът на директорите на фонда даде зелена светлина за сключването на предпазно споразумение, а във вторник финансовият министър съобщи, че на 28 юни пристига мисия на МВФ, с която ще се уточнят последните подробности по проектодокумента. Милен Велев прогнозира, че мисията няма да продължи повече от седмица и че ако има корекции в досега договорените параметри на меморандума, те ще бъдат незначителни, по-скоро технически.

На днешната среща от СДС са подчертали, че мерките, които се взимат за намаляване на техническата ликвидност на българските банки, се отнасят до количеството на даваните кредити, а не до тяхното качество. Според "Раковски"134, с прилагането на задължителен рейтинг за банките ще се реши проблема с качеството на кредитите, които очевидно притесняват фонда.

Никола Николов повтори тезата на дясната партия, че договорените засега рестрикции ще доведат до намаляване на икономическия растеж в България. По думите му, няма пряка връзка между дефицита по текущата сметка, който притеснява МВФ, и ръста на кредитите.

СДС-депутатът определи като добро сегашното ниво на фискалния резерв от около 5 млрд.лв. и допълни, че е желателно то да се запази. От "Раковски" 134 се обявиха и против възможността с пари от резерва правителството предсрочно да погаси дълг на България към МВФ или към други външни кредитори. Тази опция за използване на част от резерва бе спомената още от миналогодишната мисия на МВФ, като противовес на амбициите на ДПС да стартира в предизборната 2004 година мащабни инфраструктурни проекти с фискални средства.

Споделяне

Още от Бизнес