Задължителен вот дори и резултатът от референдума да е "против" него

Задължителен вот дори и резултатът от референдума да е "против" него

Задължителното гласуване ще остане в Изборния кодекс, дори и резултатът от референдума на "Шоуто на Слави", на който има такъв въпрос, да е "против" въвеждането му. Това се разбра от изказване на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Дори и гражданите да не подкрепят задължителното гласуване на референдума, това е основен конституционно-правен принцип и той би следвало да остане в текста на закона", заяви Кирилов и уточни, че все пак предстои гласуване в пленарната зала.

От думите му се разбира още, че при задължително гласуване вероятно трябва да има и възможност да не се гласува за никого. Данаил Кирилов заяви, че извинителна причина за негласуване са всички причини, които обективно са препятствали избирателя да упражни правото си на глас, като се започне от заболявания, служебна заетост и всички други форми на невъзможност. "Много дискутираме и коментираме дали обстоятелството, че българинът живее в чужбина е извинително обстоятелство. На този етап смятаме да, защото приемаме, че в чужбина е по-трудно да упражни правото си на глас, поне докато не се приложи електронното дистанционно гласуване", заяви Данаил Кирилов.

За въвеждането на томбола сред гласувалите, за да се стимулира избирателната активност, съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че така ще бъдат привлечени и стимулирани точно тези колебливи хора, които все пак не са толкова ангажирани с политическия живот и ще ги накараме по този начин да направят това, което са ги накарали да направят в Австрия и много други държави.

В четвъртък правната комисия в парламента прие на второ четене промените в Изборния кодекс. Текстовете трябва да бъдат гласувани в пленарна зала до края на месец април. 

Споделяне

Още по темата

Още от България