Задължителна евакуация от района на изригващия вулкан Килауеа на Хаваите

Задължителна евакуация от района на изригващия вулкан Килауеа на Хаваите

Още по-обширен район около изригващия вулкан Килауеа на Хавайските острови бе обявен за забранена зона и бе издадена строга заповед за евакуация на всички намиращи се в нея, предаде Ройтерс.


Изригването продължава вече четвърта седмица и няма никакви изгледи за затихване. Кметът на Големия хавайски остров Хари Ким разшири забранената зоната и даде на оставащите там жители 24 часа да я напуснат или да бъдат арестувани и принудително изведени. Разширената забранена зона е малко по-голяма от тази, която бе обявена за опасна по-рано и бе препоръчано на живеещите там доброволно да се евакуират.


Според служители от местната гражданска защита досега опасната зона са напуснали около 2000 души още при началото на изригването, започнало на 3 май. Но тъй като има евакуирани и от съседни райони, смята се, че общият им брой е около 2500.


Стичащата се лава заплашва да прекъсне ключово шосе, по което се извършва евакуация от бедстващия район. Най-малко 75 дома - повечето от тях в общината Лейлани, бяха погълнати от потоци от нажежена до червено разтопена скална маса, извираща от около две дузини вулканични процепи в земната повърхност., отворили се от началото на изригването на Килауеа. Прекъснати са електроподаващи линии и телефонни кабели в района. Наред с лавата от земните отверстия струи и токсичен газ серен диоксид, който е опасен за здравето.
Кметът на острова удължи с още 60 дни извънредното положение и нареди да се строят временни подслони, без да се спазват сложните бюрократични процедури за ново строителство.

Споделяне

Още от Свят