Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Задължителна предучилищна за 4-годишните от 2020 г

Целта е да се намали броят на децата, които изоставят образованието

0 коментара
Задължителна предучилищна за 4-годишните от 2020 г

Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от 2020 година. Това е записано в плана за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, приет в сряда от правителството.

Той обхваща периода 2018-2020 година и съдържа политики и мерки за превенция на отпадането от училище и за компенсиране на пропуснатите знания и умения за отпадналите преждевременно от системата. За въвеждането на задължително предучилищно образование от по-ранна възраст е нужна и законова промяна, тъй като в момента то започва от 5-годишна възраст.

Планът за намаляване на отпадащите ученици е подготвен от Министерството на образованието и науката, от където преди време обявиха, че имат намерение да предложат задължителна предучилищна и за 4-годишните. Мотивът е, че децата, които са ходили на детска градина, по-трудно отпадат от училище.

Аргументите

"Мярката за въвеждането на задължително предучилищно образование за децата, навършили 4 години, е предвидена в резултат на осъзнатата значимост на предучилищното образование за просперитета на личността и обществото", пише в мотивите на министерството, изложени по време на обсъждане на плана. Изследвания доказвали, че колкото по-дълго детето посещава подготвителни групи, толкова по-добре се справя в клас.

Според ведомството ранното предучилищно образование е средство за превенция на отпадането от училище, тъй като малчуганите, които не ходят на детска градина, по-често имат затруднения в училище, а това може да ги накара да се откажат от уроците.

Помощи

За осигуряване на равен достъп до образование на деца и ученици от семейства от социално слаби и уязвими групи в социалните мерки на плана е предвидено за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се предоставят по 11.5 млн. лева всяка година. Такива помощи се получават и в момента.

Освен това 19 000 деца със специални образователни потребности трябва да бъдат включени в мерките за приобщаващо образование.

За подобряване ефективността на взаимодействието с родителите с цел задържане на децата и учениците в училище и подобряване на образователните им резултати също са предвидени дейности, насърчаващи мотивацията у родителите за образование на децата им и повишаване и развитие на възпитателния потенциал на семействата.

Предвидени са още дейности за овладяване на българския книжовен език от децата, чиито майчин език е различен от официалния в страната. Заложени са и мерки за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда.

В резултат на изпълнение на предвидените дейности се очаква делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да спадне под 11% при 12.5% през 2012 г.

2 млн. лева за частни училища

Правителството одобри и отпускането на 2.14 млн. лева субсидии за частни училища и за стипендии на учениците в тях. Промени в закона позволиха и частните училища да получават държавна субсидия за дейността си при условие, че намалят таксите за децата. За 2018 г. от това право се възползват само 6 частни детски градини и 9 частни училища от шест общини. За финансирането им са предвидени общо 1.856 млн. лева.

Парите се прехвърлят по бюджетите на съответните общини, които пък ги разпределят на образователните институции.

Също с промяна на нормативната уредба беше дадена възможност и учениците в частните гимназии да получават стипендии за успех. Изменението действа от втория срок на настоящата учебна година. За обезпечаването на плащанията от бюджета се отпускат 283 904 лева, които ще бъдат разпределени за учениците в 46 частни училища на територията на 10 общини.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.