Задължителната имунизация не нарушава права

От четири седмици има само един нов случай на морбили в София

Задължителната имунизация не нарушава права

Решението на сливенския съд, който постанови неваксинирано дете да посещава детска градина противоречи на редица международни актове, коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, в четвъртък пред БНТ. Така постановеното решение не отчита обществения интерес, посочи тя.

“ВАС се беше произнесъл в обратния смисъл, а именно, че няма никакво нарушение на права при поставянето на задължителна имунизация. По този начин са се произнасяли съдилища от други държави. Още през 1905 година например, Американският върхове съд е посочил, че това по никакъв начин не нарушава правото на личен живот на хората. Надявам се да се прояви разум в тази ситуация, защото наистина тук е застрашено общественото здраве и тук няма две мнения по въпроса“, каза Шаркова.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни защо е важно обществото да поддържа висок колективен имунитет.

“Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани - заради увреден имунитет или нещо друго. За тях единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях“, посочи Кунчев.

Още по-малък процент от децата не отговарят на антигенното дразнене. Това означава, че въпреки, че са имунизирани не могат да изработят пълноценен имунитет.

Той обясни, че е повече от ясно, че имаме неимунизирани, а внос на болестта непрекъснато има от съседни на нас държави.

При епидемията от морбили, която възникна в края на февруари у нас са регистрирани 1150 случая, каза доц. Кучев. Той уточни, че четири седмици в София е нямало случай на деца с морбили. Миналата седмица обаче е възникнал един случай при дете под имунизационна възраст. То е контактувало с болно гостенче от Македония. Има отделни случаи на морбили в Монтана и Пазарджик.
  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?