Задължителната продажба на български храни обхваща още обекти

Задължителната продажба на български храни обхваща още обекти

Задължението да се продават храни местно производство върху достатъчна площ в търговските вериги вече ще обхваща повече обекти от първоначално предвидените в постановлението на Министерския съвет от преди две седмици, което предизвика недоволството на хипермаркетите. Това предвижда промяна, приета от правителството на заседанието му в сряда по искане на бранша.

В предишното постановление бе записано, че изискването обхваща търговските вериги с обекти, които се намират в повече от три административни области на страната. Вече задължението засяга вериги с 10 и повече търговски обекти в цялата страна. 

Първият вариант е изключвал редица регионални вериги, които оперират по 10 обекта на територията на една или две съседни области. Сега вече в обхвата на постановлението влиза 26 оператора с над 800 търговски обекта, обясниха от земеделското министерство.

В документа, чието действие ще е до края на 2020 г. като антикризисна мярка заради пандемията от коронавирус, вече са записани и наказанията при нарушаване на изискванията за продажба на българските храни, произведени в близост до хипермакетите. Те бяха одобрени от парламента след приемането на постановлението на Министерския съвет с поправки през други закони, каквато е практиката на Народното събрание от години.

Предвидените санкции за първо нарушения са от 15 000 до 25 000 лв., при повторно санкцията става от 30 000 лв. до 50 000 лв.

Не е отразено обаче искане на търговските вериги за прецизиране на формулировката за произхода на суровините в млечните продукти, според която 90 процента от техния млечен асортимент трябва да е от продукти, произведени от 100 процента българско сурово мляко. Според търговските вериги това е непостижимо изискване.

Те настояваха още да се прецизира понятието достатъчно площ за българските храни, за да няма различно тълкуване на изпълнението на задължението при проверки от страна на Българската агенция по безопасност на храните, която ще следи спазват ли се разпорежданията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес