Задължително с маски и без маси за хранене на коледните базари в София

Три големи пазари на открито ще има за празниците

Задължително с маски и без маси за хранене на коледните базари в София

Традиционното пиене на греяно вино и хапване на наденички ще са "мисия невъзможна" на предстоящите коледни базари в столицата заради пандемията. Задължително носене на маски и забрана за разполагането на маси и консумация на място - това са водещите правила, при които ще се провеждат предстоящите коледни базари в столицата, реши софийският оперативен щаб в петък. Провеждането на самите базари ще е разрешено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Охранители ще следят за маски

Организаторите на базарите трябва да осигурят охрана за спазване на задължителните мерки, като не се допуска струпване на повече хора. Наред с това се въвежда еднопосочност на движението и трябва да се осигурят отделни вход и изход.

На територията на базарите е задължително носенето на предпазни маски от търговците и посетителите.

Три коледни базари

В София предстои да бъдат отворени три коледни базара – в пространството на Градската градина, в парка на НДК и на площад "Славейков". При установяване на нарушения и неспазване на въведените противоепидемични мерки, пазарите ще бъдат затваряни.

Във времето от 10 октомври до 18 ноември са направени 18 636 проверки от контролвите органи в столицата.

От началото на ноември екипи на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица.

Междувременно стана ясно, че от петък още една бивша поликлиника в София отвори специализиран Covid кабинет. Това е 25 ДКЦ. Така специализираните кабинети за преглед на хора с грипоподобни симптоми към общинските ДКЦ е вече 11. Пълният списък и работното им време е наличен онлайн.

До момента в тях са прегледани 1982 граждани, направени са 1904 антигенни теста, като положителните са 549 или 28% от тестовете.

От Столична община препоръчват на гражданите да си записват предварително час за преглед, така че да не се налага да чакат пред кабинетите.

Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където са дадени графиците на ковид кабинетите в ДКЦ-ата.

Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар.

В началото на следващата седмица софийският оперативен щаб ще вземе решение за обучението в училищата.

До 27 ноември учениците от 6 до 12 клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5 клас се обучават присъствено. 

Споделяне

Още от България