Задължителното чекиране с пръст при прием в болница се отлага за ноември

Задължителното чекиране с пръст при прием в болница се отлага за ноември

Въвеждането на пръстоия идентификатор като задължителен вход при прием в болница се отлага за 1 ноември, реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Задължителното чекиране с пръст при влизане в болниза трябваше да влезе в сила от 1 октомври, но се отлага, тъй като не всички лечебни заведения, работещи със здравната каса, имат готовност за това. Някои болници все още не са купили необходимите четци.Междувременно в много болници системата за пръстова идентификация вече е въведена.

До октомври болниците трябваше да се оборудват за своя сметка с четците на пръсти, всеки от който е струва 286.80 лева. В големите болници с голям приток на пациенти трябва да бъдат поставени по 50-80 устройства в отделните клиники, за да може обработката да на пациенти да върви бързо и да не се образуват опашки, каквито случаи бяха регистрирани по-рано този месец в две столични болници.

След пускането на системата ще заработи и мобилно приложение, чрез което пациентът може да проследи каква сума ще плати НЗОК за лечението му и дори да спре плащането, ако види, че то се отнася до процедури, които не са му извършени, или е за болница, в която не е стъпвал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?