Председателят на финансовия надзор:

Задължителното застраховане на имотите - само след обществен дебат

Трагедията в село Бисер отприщи отново вълна от идеи за задължителна застраховка “Имот” по модела на “Гражданска отговорност” за автомобилите. Целта при въвеждането на подобна такса е парите да бъдат събирани с данъците и да са минимални като за начало.

Въпросът за застраховането на недвижимо имущество от катастрофични рискове (наводнение, земетресение и т.н.) е по-дълбок. Трябва да има обществен дебат по него", коментира темата в понеделник Стефан Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор (КФН) пред бТВ.

Според мен застраховането в България трябва да става с помощта на държавата, т.е. да има смесено застраховане”, каза още Мавродиев.

Има различни практики в ЕС при застраховането на недвижимо имущество от катастрофични рискове като наводнения, земетресения, пожари и др", обясни шефът на финансовия надзор. "Една от тях е застраховане изцяло от частен вид. Има и такива, които се подпомагат от държавата. В България до 1997 година е имало задължително застраховане на всички имоти – частни и държавни", припомни Мавродиев. Тогава сумите са се събирали чрез данъчните служби заедно с имотния данък.

"В Италия и Англия застраховането е изцяло на доброволен принцип, но там има много високо ниво на финансова култура на потребителите", обясни Мавродиев. Той допълни, че съществуват и смесени модели, при които има катастрофичен пул (фонд – бел. ред.), където се събират парите. Това е фонд, в който и държавата участва с малки суми. Такъв модел има в Испания.

"В Швейцария например има задължителна застраховка за пожар, почти всички швейцарци имат и застраховки за катастрофични рискове", каза още Мавродиев.

Според него в България трябва да има обществен дебат по темата. Трябва да бъде направено проучване, за да се види каква е нагласата в обществото. "В момента дори и при доброволните застраховки цената на полицата не е толкова голяма", допълни председателят на КФН.

Евентуалната застрахователна сума ще е от 0.02 до 0.04 процента от стойността на жилището. Така излиза, че имот за 60 хиляди лева ще може да се застрахова за 12 лв. годишно. Според Мавродиев хора с пристройки към домовете не трябва да имат право на защитата на жилището.

Председателят на финансовия надзор допълни, че в Сребърния фонд, в който се събират пари за подпомагане на пенсионната система, има 1.8 млрд. лв. От него не са теглени пари от финансовия министър Симеон Дянков, каквато информация се бе появила. Мавродиев уточни, че ако бъде пипано в Сребърния фонд, ще последва намаляване на кредитния рейтинг на България.

"Лично за мен Сребърният фонд не би трябвало да бъде пипан по никакъв начин. Той трябва да бъде използван за бъдещите пенсии, да бъдат инвестирани пари от него, било то в държавни ценни държави, представлява сериозна опасност за загубване на тези средства. В никакъв случай тези средства не трябва да бъдат пипани по подобен начин", заяви Стефан Мавродиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?