Задънена улица за плана за възстановяване на ЕС

Задънена улица за плана за възстановяване на ЕС

За пореден път в понеделник не бе постигнато споразумение между страните от Европейски съюз за изразходването на предвидените 5 млрд. евро за възстановяване на Европа. Този път външните министри на Европа не можаха да се разберат дали петте милиарда евро от неизразходвани бюджетни средства да се дадат за стимулиране на икономическия растеж чрез държавни проекти, или да върнат сумата на страните членки, съобщиха представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Дипломати и пратеници заявиха, че външните министри днес са стигнали до задънена улица при преговорите за плана. Сега предложението ще бъде преразгледано на срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък, за да бъде взето окончателно решение.

Говорителят на българското външно министерство Драговест Горанов заяви пред БНР, че спорът не е довел до орязване на българските проекти, одобрени за финансиране в енергийната част на плана. Все още остава предложението за даване на 40 млн. евро за газова риверсивна връзка между България и Гърция и 20 млн. евро за същата с Румъния. Финалното решение ще стане ясно в края на седмицата.

Европейската комисия искаше да използва парите за подобряване на енергийните и интернет връзките в Европа. Германия, Франция, Австрия и други страни обаче оспорват необходимостта от парите и предлаганите проекти. Техният аргумент е, че средствата ще бъдат похарчени твърде бавно, за да доведат до положителен ефект.

Милиарди евро вече се инвестират от националните правителства за стимулиране на растежа и излизане от задълбочаващата се рецесия, отбелязва агенцията.

Чешкият вицепремиер Александър Вондра предупреди страните членки, че вярата в солидарността в ЕС е заложена на карта, ако планът се провали, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Европа