Задържаха полицай от IV РПУ в София с подкуп

Корумпиран полицай вчера е бил задържан в момента на получаване на подкуп, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спецакцията на антимафиоти от НСБОП е била проведена съвместно със Софийска военно-окръжна прокуратура.

Миналия петък в кафене "Здравец" в столицата офицерът от Икономическа полиция на Четвърто РПУ Владислав В. се е срещнал с наемател на централен столичен ресторант и на срещата уговорил предаването на парите. Вчера в същото кафене, което е близо до районното управление, Владислав В. е получил 500 лева и в този момент е бил задържан от антимафиотите.

Опитът на полицая да изхвърли белязаните пари е бил неуспешен. След облъчване с ултравиолетова лампа експерт на СДВР е установил и по двете длани на заловения следи от фосфорисциращо вещество, с което предварително били белязани банкнотите.

Рекетът над ресторантьора е продължил две години. Срещу месечна вноска от хиляда лева Владислав В. е гарантирал на бизнесмена да го пази от проверки на контролните органи. Парите полицаят делил със своите колеги Венцислав К. и Петьо Ц. Ц, които разследват икономически престъпления в същото районно управление и с шефа на група "Човешки ресурси" в Четвърто РПУ Росен С.

Миналия месец предприемчивата четворка решила да индексира сумата и поискали от ресторантьора, чието име полицията не уточнява, да увеличи двойно плащанията - по 2 хиляди лева на месец. На наемателя на ресторанта, който дотогава редовно си плащал, новата сума явно се видяла прекалено голяма за "услугата" и той отказал. След несъгласието му, четиримата му наложили неустойка от 4 хиляди лева, пише в съобщението на МВР.

Уличените полицаи са задържани за 24 часа, материалите по случая са предадени на Софийската военно-окръжна прокуратура. По случая е образувано следствено дело, съобщава пресцентърът на вътрешното министерство.

Още от България