Задържаха заподозрян за писмата-бомби във Великобритания

Задържаха заподозрян за писмата-бомби във Великобритания

Във Великобритания е задържан 48-годишен мъж, който е позвънил на радиостанция и е поел отговорността за взрива на “минираното” писмо в Уокингъм, предаде телевизия “Скай нюз” в петък. Арестът е бил извършен по “Закона за психично болни”. Провеждат се следствени действия в две жилища в графство Бъргшир.

Полицията предостави на медиите снимка на едно от писмата. Човекът, който го е отворил, според служителите на реда, е получил незначителни наранявания. Показана е и снимка на взривно устройство, чието избухване е било предотвратено.

Националният координатор по разследване на прояви на екстремизъм Антон Сечъл заяви, че задържаният е позвънил в радиото на 8 февруари. По думите на Сечъл мъжът е искал да обяви причините, които са го накарали да извърши престъплението в пряк ефир, но не му разрешили.

Следователите се опитват да установят има ли връзка задържаният с делото за пощенски тероризъм.

През последния месец във Великобритания са отбелязани седем случаи на взривяване на пощенски пратки, в резултат на които бяха ранени шест души, като последните три случая станаха през изминалата седмица - 5, 6 и 7 февруари.

Върху пликовете на две от писмата бяха открити имената на двама радикални защитници на животните. Единият от тях, Бари Хорн, почина през 2001 година в затвора, където излежаваше 18-годишна присъда за тероризъм.

Споделяне

Още от Европа