Задържан е агент на ДАНС, изнасял данни от разработки срещу контрабандата

Задържан е агент на ДАНС, изнасял данни от разработки срещу контрабандата

Агент на ДАНС е бил задържан в петък по подозрения, че е изнасял класифицирана информация от разработки срещу контрабандата, съобщи зам.-шефът на агенцията Олег Петков по време на съвместна пресконференция с главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Георги Костов.

По случая е работило междуведомственото звено "Антикорупция", което преди ден отчете, че е повдигнало обвинения в корупция на 12-има магистрати, но без да се уточняват подорбности.

"От известно време имаме оперативно отношение към него, който изнася класифицирана информация във връзка с разработки по линия на контрабандата. Ще бъдем безкомпромисни към такива служители в агенцията. Информацията се изнася на заинтересовани лица. В момента досъдебното производство тече", добави още Петков.

По думите на Цацаров в момента продължават претърсванията на служебните помещения, ползвани то задържания. Проверяват се също колата и жилището му.

"Става дума за документи, представляващи класифицирана информация, повечето от които са свързани с планирани действия на ДАНС и прокуратурата при противодействие на контрабанда и икономическата престъпност", уточни по повод подозренията на разследващите главният прокурор.

Междувременно стана ясно, че в петък са били задържани и двама полицаи от СДВР, за които дирекция "Вътрешна сигурност" е имала данни, че са поискали пари от заподозрян, за да манипулират данните в преписката му. По неофициална информация на БНР арестуваните униформени са служители на столичното Трето РПУ.

Споделяне

Още по темата

Още от България