Задържан е бизнесменът Александър Тумпаров от групата на Божков

Той е в болница, определена му е парична гаранция от 1.5 млн. лв.

Задържан е бизнесменът Александър Тумпаров от групата на Божков

Бизнесменът Александър Тумпаров, който е обвиняем заедно с хазартния бос Васил Божков, е бил задържан и след това освободен срещу рекордната гаранция от 1.5 млн. лв., съобщиха от прокуратурата.

Не е ясно къде е бил арестуван Тумпаров. От държавното обвинение отказаха повече подробности. Според неофициална информация издирваният и чрез Интерпол Тумпаров е бил открит в болница.

В края на януари главният прокурор Иван Гешев обяви, че Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства, заедно с още две лица, едното от които е официалният собственик на футболния клуб "Левски" Георги Попов. Главният прокурор не посочи името на третия арестуван в ОАЕ.

Според източници на БНР Александър Тумпаров е бил открит в България и настанен в болница заради влошено здравословно състояние.

Той е обвиняем за участие в престъпна група, която според разследващите е била ръководена от Васил Божков. Според неофициална информация той е бил един от пътуващите в частния самолет, с който Божков напусна България.

В престъпната група влизат още бившите началници на комисията по хазарта Огнемир Митев и Александър Георгиев, както и Георги Попов, задържан в ОАЕ, и Борис Бекяров, арестуван във Виена.

Огнемир Митев е в ареста, а наскоро смененият шеф на комисията по хазарта Александър Георгиев бе освободен срещу гаранция от 40 000 лв. Това стана след като говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че той е признал, че е покровителствал бизнеса на Божков.

Кой е Александър Тумпаров

62-годишният Александър Тумпаров има участие в десетина фирма, като основният му бизнес е хазартът. Занимава се още с имоти, ресторанти, земеделие. Издател е и на вестник "Еврофутбол", показва справка в публичните регистри.

Тумпаров заедно с Васил Божков и Стефан Найденов са основатели на "Еврофутбол". Според публикации в медиите Тумпаров е собственик на казино "София" в столичния хотел "Интерконтинентал" срещу Народното събрание. Там в края на януари също имаше проверка от страна на органите на реда, по информация на редовни клиенти.

Тумпаров и Божков са в съвета на директорите на фирма "Еврозалог", която организира залагания на състезания с кучета и коне.

Според Търговския регистър Александър Тумпаров е едноличен собственик на фирмите "Александър и Александър" ЕООД, "А.Д.А." ЕООД и "Глобус Травел" ЕООД. Има и дялове в "Уоч енд гоу" ООД, "Евро телегеймс" ООД, "Евролото" ООД, "Домино геймс" ООД, "Евро алто прес" ООД, "ВАПС-1" ООД, "Би.Си.-Консулт" ООД и "Ай Джи Ем" АД.

До пролетта на 2018 г. Александър Тумпаров беше собственик и на известния столичен ресторант "Грозд" на бул. "Цар Освободител", който се намира до посолството на Турция.

Той притежава компанията "Булагро органик", която се занимава с производство на зеленчуци. Според публикация в "Капитал" компанията е собственик на имот от близо 17 дка на първа линия на морето в местността "Поста" в село Варвара, които в новия план на община Царево са предвидени за застрояване.

Участва и в ръководството на сдружението "Съюз на инвеститорите в туризма". Сред другите членове на нестопанската организация са задържаният за данъчни престъпление Ветко Арабаджиев, Евгения Банева, също в ареста, Бедо Доганян, Сава Чаролеев, Людмил Стойков, шефът на фалиралата компания "Летекс Моторс" Илия Терзиев и други.

След като Васил Божков стана собственик на "Левски", Александър Тумпаров стана член на Надзорния съвет на футболния клуб.

Бизнесменът е още в ръководството на сдружение "Професионална гейм лига", Българската федерация по спортна табла.

Подготвят се документите за екстрадицията на Васил Божков

Прокуратурата подготвя и документите, с които ще поиска екстрадицията на задържания в ОАЕ Васил Божков. Те се превеждат на арабски, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНР. По неофициална информация с искането и доказателствата те ще са над 100 страници.

Когато са готови, документите ще бъдат изпратени в Министерството на правосъдието, което по дипломатически път ще ги препрати в ОАЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?