Задържан е един от най-издирваните в Гърция терористи

Задържан е един от най-издирваните в Гърция терористи

Гръцката полиция задържа един от най-издирваните в страната хора – укриващия се от правосъдието с присъда тероризъм Никос Мазиотис. Това стана при престрелка в туристически район в центъра на столицата Атина, при която бяха ранени четирима души, съобщава в. "Катимерини", като се позовава на гръцките власти.

Ранени са самият Мазиотис, един полицай и двама чуждестранни туристи – австралиец и германец.

42-годишният Мазиотис беше обвинен през 2010 г. заради редица атаки, за които отговорност пое групировката "Революционна борба". Сред тях стрелба с гранатомет срещу американското посолство в Атина през 2007-ма и взривяване на кола бомба през 2009 г., при което пострада атинската фондова борса.

Мазиотис и съпругата му Панайота Рупа се укриват от 2012 г., когато бяха освободени от затвора след изтичането на максималния срок от 18 месеца за задържане в очакване на процеса.

През януари властите обявиха награда от 1 милион евро за информация, която може да доведе до ареста на Мазиотис или Рупа.

"Революционна борба" е основана през 2003 г., когато обявява война на правителството. По-късно групировката заяви, че протестира срещу мерките за икономии в Гърция.

Споделяне

Още от Балкани