Задържан е и собственикът на фирмата, менажирала кораба ”Свети Николай”

Цветанов: Брендо се е срещал с част от арестуваните у нас

Сн. БГНЕС

Бизнесменът Дойчин Дойчев, чиято фирма  "Сийборн трейд" менажира кораба "Свети Николай",  също е бил задържан. Така арестуваните у нас във връзка със задържания с три тона кокаин кораб в Испания стават трима.  Вчера стана ясно, че са задържани още двама души, за които се предполага, че са организирали транспорта на дрогата и наемането на екипажа.

Дойчев е задържан за 24 часа. Преди ден той заяви, че компанията му ”Сийборн трейд” отговаря за сигурността на корабоплаването, но не носи вина за случилото се и дори не е имал връзка с екипажа в дните преди задържането.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче коментира в петък пред бТВ, че е нормално да се отричат подобни обвинения и припомни предишни проблеми с кораби на същия бизнесмен.

"Тримата задържани в България са основните, които са набирали екипажа и са били съпричастни към това, което ще се осъществява на кораба "Николай"...Няма човек, който се задържа за подобен тип пратка да казва, че е виновен. Малко са случаите. Аз мога да ви припомня и това, което Брендо обясняваше тук, когато го питаха в съдебната зала каква е неговата съпричастност и когато се разглеждаше европейската заповед за неговото екстрадиране. Така че в тази посока разследването е основното, което ще докаже виновността, но данните, които сме разполагали по време на оперативната работа, която беше свършена – те са хора, които са били съпричастни към начина на организиране и това, което ще бъде прекарано на този плавателен съд”, заяви Цветанов.

Попитан Брендо има ли нещо общо с тази пратка, вътрешният министър заяви: ”Не бих казал конкретно, че има нещо общо, но в едни определени моменти се е срещал и се е виждал с част от тези лица, които са задържани в България”.

”В немалко от случаите, когато се набират подобни екипажи, може би някои от моряците не знаят за всичко това, което ще се трафикира. Аз мога да дам пример с човек от групата на Брендо – когато бях в Индонезия, индонезийските власти ме запознаха с един случай, в който точно този представител от групата на Брендо е набирал екипажи от островите, за да може да се качат на един плавателен съд...”, каза още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България