Задържан е нападателят, пребил в Поморие журналиста Стоян Тончев

Задържан е нападателят, пребил в Поморие журналиста Стоян Тончев

МВР и прокуратурата обявиха в сряда, че е задържан мъж във връзка с нападението в Поморие, при което бе жестоко пребит журналистът Стоян Тончев.

До задържането на М.Д. /30 г./ се стигнало след получени от назначената ДНК-експертиза резултати, доказващи съпричастността му, съобщи пресцентъра на МВР, позовавайки се на казаното на извънреден брифинг от административния ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров.

Експертизата е извършена по следи, взети от палката, използвана при побоя. Резултатите са подкрепени и от косвени доказателства.

Стоян Тончев бе зверски пребит с бухалки в Поморие в средата на януари. "Снощи бях причакан и брутално пребит. Докато ме биеха питаха до кога ще пиша", написа Тончев в личния си профил във Фейсбук.

Нападението било извършено около 23 часа, близо до улица "Солна" 7 в града, когато Тончев се прибирал пеша към дома си. След побоя той бе настанен в болница със счупен нос, отоци по лицето и тялото, рани в областта на главата, комоцио.

Тончев пише в сайта zadkulisite.com, който е опозиционен на местната власт. Той се кандидатира на местните избори през октомври за кмет на Поморие от Партията на зелените. Тогава нашумя с предизборния си плакат, на който бе изобразен да пробожда с меч октопод.

Работи се по изясняване на мотивите за извършеното деяние поради отказ на задържания да даде обяснения. По думи на пострадалия, нападението било извършено от няколко души, а вероятната причина - негови журналистически материали, се казва в съобщението на МВР.

Продължавали действията за установяване самоличността на други лица, имащи отношение към побоя.

М.Д., който е криминално проявен и осъждан за кражби и грабежи, е задържан за срок до 24 часа. Повдигнато му е обвинение за нанасяне на средна телесна повреда при три утежняващи деянието обстоятелства - наличие на хулигански подбуди, нанасяне на побой по мъчителен за потърпевшия начин и деяние с особена степен на жестокост.

Предстои прокуратурата да внесе искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".

Споделяне

Още по темата

Още от България