Задържан е поръчителят на убийството на зам.-шефа на руската Централна банка

Поръчителят на убийството на заместник-управителя на руската централна банка Андрей Козлов беше арестуван тази нощ, съобщи в четвъртък Генералната прокуратура на Русия, предадоха руските агенции.   

Името на задържания няма да бъде съобщено в интерес на следствието. Предстои съдът да определи мярката му за неотклонение, каза представител на прокуратурата. До момента по случая са задържани седем души, трима от които се предполага, че са физическите изпълнители на убийството на Козлов. Сред задържаните са и посредниците, а вече и поръчителят. На всички тях са повдигнати обвинения.

Според източник на агенция Интерфакс от правоохранителните органи задържаният като поръчител на покушението е представител на банковите среди.

За разкрития по убийството генералният прокурор на Русия Юрий Чайка съобщи още в началото на декември, но тогава отказа да коментира ходовете на следствието.

Нападението срещу първият заместник-председател на Централната банка на Русия Андрей Козлов бе извършено на 13 септември 2006 г. в близост до спортния дворец "Спартак" в източен московски район. Той бе прострелян неколкократно в главата и шията и по-късно почина в болница. Убит на място бе шофьорът на банкера.

В началото на октомври бяха арестувани двама украински граждани, за които се смята, че са физическите убийци на Козлов. Още един заподозрян пък се предал сам на правоохранителните органи, опасявайки  се за живота си. Посредниците бяха задържани през  ноември-декември,припомня Лента.ру.

Руските правоохранителни органи смятат, че убийството е било добре планирано, като подготовката е продължила минимум няколко месеца. Не е изключено престъпниците да са разполагали с информатор от близкото обкръжение на Козлов, защото са били добре запознати с графика на придвижванията му, посочва ИТАР-ТАСС.

Основната версия за покушението срещу банкера остава неговата професионална дейност.В Централната банка Козлов отговаряше за лицензирането и регулацията на банките.

Споделяне

Още от Свят