Задържан е третият атентатор от летището в Брюксел

Общо трима души са обвинени за терористичните атаки във вторник

Кадърът от охранителните камери на летище "Завентем", разпространен веднага след атантата.

Белгийската пркуратура е обвинила трима души за бомбените атаки във вторник в Брюксел, при които загинаха над 30 души, а стотици бяха ранени, съобщава Ройтерс. Сред тях е и третият атентатор от на летище "Завентем", за чието задържане съобщи по-рано белгийският в. "Льо Соар".

Става въпрос за мъжа в светлите дрехи, заснет от охранителните камери на аерогарата до двамата атентатори-самоубийци Брахим Бакрауи и Наджим Лашрауи, който досега беше в неизвестност.

"В петък при проверка на автомобил пред сградата на Федералната прокуратура на Белгия е задържан човек на име Фейсал Шефу, идентифициран като третия участник в извършването на атаката на летището в Брюксел на 22 март", съобщава вестникът.

По информацията на изданието терористът е бил идентифициран от таксиметровия шофьор, който е закарал тримата до летището непосредствено преди атентатите. Прокуратурата все още не е коментирала тази информация. "Гардиън" посочва, че при обиск в дома му не са открити оръжия или експлозиви.

Според видеозаписите от аерогарата от 22 март Шефу пристига със самовзривилите се терористи и също пренася бомба. Според следователите тази бомба е била най-мощната от трите използвани, и се взривява от само себе си, но по-късно, когато терминалът вече е евакуиран след първите две експлозии, информира БТА. 

В последните месеци Шефу е бил задържан за по 24 часа многократно по сигнали на кмета на Брюксел за нарушения на обществения ред заради опитите си да вербува джихадисти. Кметът е настоявал правосъдието да се занимае с терориста, но било преценено, че липсва законово основание за това. Накрая кметът наложил на Шефу административна забрана да посещава въпросния парк.

Шефу, който се изявява като журналист на свободна практика, е известен с видео от 2014 г., в което остро критикува това, че в центровете за задържане на мигранти раздавали ястия преди залез слънце по време на Рамазана.

Другите двама обвинени в тероризъм са Абубакар А. и Рабах Н., съобщава още Ройтерс. Рабах Н. е бил издирван по сродното разследване във Франция по-рано през седмицата, след което властите в Париж заявиха, че е предотвратен атентат.

Четвърти от задържаните при полицейската операция в Брюксел е оставен в ареста за още 24 часа, а друг е бил разпитан и освободен в петък. През последните два дни в Брюксел бяха задържани общо девет души по подозрения, че имат връзка с атентатите във вторник на летището и в метрото на белгийската столица.

Междувременно белгийската агенция "Белга" съобщи, че схеми на летището в Брюксел са били намерени в жилище в гръцката столица Атина, в което е живял смятаният за "мозък" на терористичните атаки в Париж на 13 ноември Абделхамид Абауд.

По-рано тази информация е била разпространена от гръцките медии, които са се позовали на източници от местната полиция. Гръцката прокуратура обаче не е потвърдила пред белгийската агенция тази информация.

През февруари 2015 г. при антитерористична операция в Белгия бяха открити документи, които свидетелстват за подготовката на големи терористични актове на територията на страната. Главатарят на терористичната клетка Абделхамид Абауд обаче не бе отрктит, тъй като по това време се е намирал в Сирия. Той бе убит от френската полиция няколко дни след терористичните атаки в Париж в парижкото предградие Сен Дени.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?