След мащабна полицейска операция

Задържан е вторият заподозрян за атентата в Бостън

Задържан е вторият заподозрян за атентата в Бостън

Вторият заподозрян  атентатор от бостънския маратон е заловен след мащабна полицейска операция в Бостън, продължила цяло денонощие, съобщиха световните агенции.

Джохар Царнаев е бил открит кървящ и криещ се в лодка в задния двор на къща в бостънското предградие Уотъртаун.

Заподозреният е задържан след сигнал на жител на предградието, който пръв е забелязал Царнаев и е съобщил в полицията. След съобщението полицаите се обследвали от въздуха територията и с помощта на детектор за топлина са определили мястото, където се е укривал Царнаев.

Представители на властите заявиха, че преди задържането си заподозреният е оказал съпротива. 19-годишният младеж е бил ранен във врата и крака. След това той е откаран в тежко ранен в болницата.

В престрелка няколко часа по-рано бе убит по-големият му брат и предполагаем съучастник Тамерлан Царнаев на 26 години. 

Федералното бюро за разследване на САЩ е разпитвало Тамерлан Царнаев през 2011 година по искане на чуждо правителство, в което се посочвало, че той е "последовател на радикалния ислям" и се подготвя да напусне САЩ, за да се присъедини към нелегални организации.

На среднощна пресконференция президентът Барак Обама обеща да бъдат потърсени отговори основно на това какви са били мотивите за експлозиите, убили трима и ранили почти 180 души, както и дали са получили някаква помощ от други в страната.

По предварителна информация етническите чеченци братята Царнаеви са родени в Киргизстан, преместили са се със семейството си в Дагестан и Турция и са влезли в САЩ през 2003 година, където учат. Родителите им твърдят, че те са невинни.

”Остават много въпроси. Защо млад човек, който е израсъл и учил тук, е извършил нещо подобно. Как e подготвяно деянието, имало ли е помощ отвън. Затова заръчах на ФБР и министерството на вътрешната сигурност да продължат разследването", заяви Обама.

Жителите на Бостън излязоха по улиците на града, облекчени от новината за ареста. Хората аплодираха полицаите и сътрудниците на силите са сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?