Задържан е заподозреният за предизвикалото погроми убийство в Москва

Портрет на убития Егор Шчербаков

Задържан е заподозреният за убийството на московчанина Егор Шчербаков, съобщи Следственият комитет на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС. По-рано във вторник  бе съобщено, че е установена самоличността на предполагаемия убиец от московския район Бирюльово. Заподозрян е Орхан Зейналов, родом от Азербайджан.

Ккато съобщи министерството на вътрешните работи, заподозреният Орхан Зейналов е задържан в Коломна край Москва, заяви анонимен източник от правоохранителните органи, без да уточни подробности около задържането. В момента заподозреният е задържан за 48 часа и ще бъде разпитан от следователите на Главното следствено управление в Москва, съобщи говорителят на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин. След разпита, с оглед на показанията му, ще бъде решен въпросът за очни ставки със свидетелите, които бяха разпитани по-рано, уточни Маркин.

Утре, 16 октомври, следствието планира да поиска от съда с молба за задържане под стража, добави той.

Етническият руснак Егор Шчербаков, на 25 години, бе убит пред очите на приятелката си в четвъртък през нощта в Бирюльово. Твърди се, че убиецът - с кавказка външност, се присмял на момичето и младежът се засегнал; двамата се сбили и руснакът бил фатално прободен в сърцето с нож.

Протести на местни жители прераснаха в неделя в погроми над търговски обекти, където работят мигранти, и в сблъсъци с полицията, в които според медиите са участвали и руски националисти. Съобщено бе за стотици задържани, 70 от които ще бъдат съдени за административни правонарушения, а трима - за хулиганство.

Заподозреният вече се издирва за друго убийство в Азербайджан, информира началникът на московското полицейско управление Анатолий Якунин, цитиран от РИА Новости.

Според телевизия НТВ Зейналов е живеел в Русия без редовни документи и неведнъж е бил задържан, тъй като носел оръжие. Московският кмет Сергей Собянин настоя да бъде засилена борбата срещу нелегалната миграция в Москва, посочва на сайта си НТВ.

Над 1600 имигранти бяха арестувани и в понеделник в Москва след сблъсъците в руската столица. Около 200 местни жители се събраха за втора поредна вечер на протест в квартал Бирюльово с искане за по-твърда политика към трудовите имигранти.

Правозащитни групи от своя страна предупредиха имигрантите в Москва от Централна Азия и Северен Кавказ за повишен риск от нападения.

Трудовите имигранти, предимно от бивши съветски републики от Централна Азия и Южен Кавказ, както и от руския Северен Кавказ, изиграха важна роля за дължащия се най-вече на износа на петрол и газ икономически подем, който преживя Русия през първото десетилетие на този век. Мнозина жители на столицата Москва обаче са недоволни от това масово преселване на хора от мюсюлмански страни и руски райони.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят