След стотици разпити на привърженици на "Левски"

Задържан е заподозрян за бомбичката, ранила двама полицаи

Снимка: Lap.bg

Столичната полиция е задържала заподозрян за хвърлената по време на мача ЦСКА-София – "Левски" бомбичка, която рани двама полицаи на Националния стадион "Васил Левски", потвърдиха от МВР.

Инцидентът стана на почивката между полувремената на мача в сряда, завършил 2:2.

По-тежко пострада 24-годишната служителка на жандармерията Гергана Зашева, която бе оперирана по спешност в болницата "Царица Йоанна – ИСУЛ". За щастие лекарите успяха да спасят окото ѝ, пострадало сериозно при взрива. С по-леки наранявания се размина колегата ѝ Петър Иванов.

Веднага след мача бяха задържани над 40 привърженици на "Левски", тъй като бомбичката бе хвърлена към един от входовете на Сектор "Б", където стоят именно феновете на "сините". Всички арестувани в сряда обаче бяха освободени без обвинения по-късно.

През последните дни полицията продължи да привиква за разпити хора, присъствали на мача, след което ги освобождаваше. В крайна сметка в събота се е стигнало и до ареста на заподозрения, чието име засега не се съобщава.

"За нас беше дълг да открием това лице. Това беше въпрос на чест. Още на стадиона се усети дух на непримиримост към случилото се и амбиция разкриването да стане бързо. Този дух се усети и сред голяма част от публиката, защото след това почти всички от феновете ни съдействаха. Трябваше да проверим около 4000 души и не срещнахме никаква съпротива. Деянието беше заклеймено от самите привърженици", коментира зам.-шефът на СДВР Антон Златанов.

По думите му полицията е получила уверение от законодателната власт, че ще бъдат приети, промени, чрез които ефективно да се ограничи достъпът на лица с рисков профил до футболни мачове, както това се случва на Запад.

"Първо, полицията трябва да е подкрепящ сигурността орган, като това в София се случва вече. Контролът на влизане се извършва от наети от организатора стюарди и охранителни фирми, докато ние избирателно, по рисков профил, проверяваме хората край стадионите. Задържаме огромен брой лица за притежание на пиротехника или маски. Но според закона ние можем само да им напишем акт, т.е. да им наложим парична глоба. А в Европа за такова нещо веднага те задържат и ти налагат забрана за посещение на спортни мероприятия. Когато нормативните промени станат факт, тези мерки за изключване на опасните лица ще заработят и при нас и за година-две въпросните лица ще получат забрани", добави Златанов, цитиран от сайта "Спортал".

Заради раняването на двамата полицаи Дисциплинарната комисия на БФС наложи на "Левски" санкция от 1 мач без публика, както и глоба. Освен това МВР, спортното министерство и двете ресорни парламентарни комисии създадоха работна група, която да подготви по-строги мерки срещу футболното хулиганство и за охраната на мачове.

Споделяне

Още от Спорт