Задържана от Иран британска гражданка от ирански настанена в психиатрична болница

Назанин Загари-Ратклиф със съпруга си Ричард и тяхното дете

Британска гражданка от ирански произход, излежаваща присъда в Иран, беше преместена в психиатрична болница, съобщи днес съпругът ѝ, цитиран от Асошиейтед прес.

Ричард Ратклиф каза във Великобритания, че съпругата му Назанин Загари-Ратклиф е била преместена в психиатрично отделение на болница "Имам Хомейни", намираща се под контрола на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

"За щастие преместването ѝ в болница означава, че ще получи лечение и грижи, въпреки моят скептицизъм относно това на какъв натиск може да е подложена докато е затворена. Изнервящо е, когато не знаем какво става", каза той.

Четирийсет годишната Загари-Ратклиф бе арестувана в Иран докато пътуваше в страната с малката си дъщеря през април 2016 г. и бе осъдена на пет години затвор, след като бе обвинена в шпионаж, нещо което тя и семейството ѝ твърдо отричат.

Тя и съпругът ѝ неотдавна прекратиха гладната си стачка, насочена да привлече вниманието към случая им. Британски представители не успяха да издействат освобождаването ѝ въпреки многократните си усилия.

Баща ѝ каза, че е посетил вчера болницата, но не е бил допуснат да види дъщеря си, която няма никакъв контакт със семейството си.

Кампанията "Освободете Назанин" съобщи в изявление, че не знае на какво лечение е подложена или колко се очаква да остане в болницата.

Британски представители са призовали иранските власти да ѝ позволят да установи връзка със семейството си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят