Задържането ми е "гнусна постановка", защото ритам срещу държавата

Задържането ми е "гнусна постановка", защото ритам срещу държавата

Управителят и съсобственик на фирма "Авто инженеринг" Росен Маринов определи като "гнусна постановка" акцията по задържането му от ДАНС на 11 юни с обвинение за предлагане на подкуп от 100 хил. лв. на висш държавен служител.

Софийският градски съд (СГС) обаче уважи искането на прокуратурата и в неделя му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй има обосновано предположение за авторство на деянието, в което е обвинен, независимо от това, че няма опасност да се укрие.
Преди да започне закритото съдебно заседание, бизнесменът заяви пред репортери, че в момента на ареста е имал в себе си само 200 лв., които категорично не достигат да бъде подкупен директор на държавна агенция.

Той каза още, че го превръщат в пример за всеки, който рита срещу държавата.

"Натопиха ме отвсякъде. Искам да кажа, че все още ми дължат близо 2 млн. лв. от тая държава. Плугчиева и Ивановски все още не са ми изплатили парите за катерите и това е начинът да ми плащат, ей това е новото средства за разплащане", заяви той.

Росен Маринов твърди, че държавата му дължи над 2 млн. лв. по различни спечелени от него конкурси и поръчки.

Той призова медиите да присъстват по всяко време на делото и обеща да дава информация, доколкото може.

Преди ден оставка подаде зам.-вътрешният министър от квотата на ДПС Раиф Мустафа, за когото плъзнаха съмнения, че е замесен в корупционния скандал с предложения подкуп на шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, също от квотата на ДПС.

МВР изразиха надежда, че "компетентните органи ще установят истината".

Според версията на ДАНС и прокуратурата арестуваният бизнесмен е предложил рушвет на Димитров, за да пусне спечелен от Маринов и после спрян конкурс за доставка на катери за нуждите на агенцията. Опитът за подкупване е бил следен от службите, а директорът на агенцията на свой ред се обърнал към ДАНС, за да подаде сигнал за отправеното му предложение за подкуп, което той отказал.

Росен Маринов заяви в неделя, че му е било съобщено, че поръчката за катерите е спряна поради липса на финансиране. Той предложил да достави катерите в момента, а те да му бъдат заплатени догодина.

Шефът на ИАРА коментира по-рано, че конкурсът е спечелен от Маринов по време на предишното ръководството на агенцията, която е под контрола на ДПС.

Тогава агенцията е предвидила прогнозна стойност на плавателните съдове около 2 500 000 лв. Това е станало на 29 декември м.г.

Димитров обаче отменил заповедта за конкурса на 23 януари, защото ИАРА няма възможност самостоятелно да осигури целеви средства за закупуване на техниката. Бизнесменът обжалвал това пред КЗК и спечелил. Изпълнителният директор на свой ред подал жалба във ВАС срещу решението на КЗК. Жалбата е от 8 юни т.г., а делото е насрочено за ноември. В крайна сметка Маринов предложил парите на Димитров, за да оттегли жалбата си от съда, според твърденията на обвинението.

"Няма логика да давам 100 000 лв., за да бъде оттеглена жалбата от ВАС. Аз съм спечелил търга, минал съм през Комисията за защита на конкуренцията, аз имам всички изгледи да спечеля навсякъде. Няма от какво да се притеснявам и няма за какво да давам пари”, заяви Маринов в неделя пред репортери.

"Всеки отговоря пред своята съвест, който каквото е казал, ще трябва да го докаже", добави той по адрес на Димитров.

Той обясни, че е направил предложение на Марин Димитров и се е видял с него, за да обсъдят дали може да направи допълнителни отстъпки. На въпрос каква е ролята на Раиф Мустафа, Росен Маринов заяви, че няма обяснение, но има чувството, че е използван, за да бъде отстранен заместник-вътрешният министър.

Той коментира още, че е загубил търга за пожарните в МВР, защото министър Михаил Миков е имал участие във фирма "Булавто”.

"Направих грешката да спечеля търг, който не беше определен за мен”, допълни Маринов.

Градският прокурор Николай Кокинов заяви по-рано тази седмица, че ще се проверява участието на Росен Маринов и в други обществени поръчки. Справка в регистрите показва, че фирмата на Маринов е кандидатствала и печелила редица апетитни конкурси.

Заради това, че не си е получил парите по редица проекти, през февруари фирмата на Маринов монтира три билборда до сградата на МС, адресирани към вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и зам.-министрите на финансите Кирил Ананиев и Димитър Ивановски. Чрез паната от "Авто инженеринг" питаха, защо чакат 1 година да си получи средствата за закупените катери за търсене и спасяване, одобрени за финансиране по програма ФАР.

Прокуратурата засега не коментира дали арестуваният е разследван по делото за отвличането на бизнесмена Киро Киров, след като стана известно, че четири дни преди Киров да бъде похитен Росен Маринов е изкупил дяловете на фирмата му "Консорциум Киров енд партнърс".

Споделяне

Още по темата

Още от България