Задържането на кораб на "Грийнпийс от Русия заплашва с международен скандал

Активистите на Грийнпийс, опитали да се качат на платформата - Сини Саарела, Камила Специале, Филип Бол, Томас Джуманчук и Марко Паоло Уэбер

Според адвокати на "Грийнпийс" инцидентът с кораба "Арктик сънрайз", задържан от Русия, може да прерасне в международен скандал, пише руският вестник "Комерсант" в сряда.

Юристи от "Грийнпийс" се събраха вчера в Мурманск, за да посрещнат "Арктик сънрайз" - кораба на екологичната организация, задържан в четвъртък в Арктика от руски граничари, пише вестникът. След протест на активисти от кораба, качили се на нефтена платформа на "Газпром" в арктически води, те може да бъдат съдени за пиратство.

Федералното следствие в Москва образува наказателно дело във връзка с опита на еколозите от "Арктик сънрайз" да се качат на петролната платформа, за да поставят на нея лозунг срещу плановете на руски компании да разработят петролни находища в арктическия шелф. Според Следствения комитет става дума за пиратство, наказуемо от руския закон с до 15 години затвор, пояснява "Комерсант".

Алексей Маяков от следствената система заяви, че действията на природозащитниците нарушават Конвенцията за борба с незаконните актове, насочени срещу сигурността на морското корабоплаване, приета в Рим през 1998 г. от членките на Световната морска организация. Това сочели показания на персонала на платформата.

Според говорителя на Следствения комитет Владимир Маркин активистите надали не са знаели, че действат без разрешение на потенциално опасен обект и може да причинят авария, пише изданието.

Многонационалният екип от еколози е задържан на борда на "Арктик сънрайз" вече пет денонощия под контрола на Федералната служба за сигурност, без да им се повдигнат обвинения. Адвокатите им предупреждават, че инцидентът може да прерасне в мащабен международен скандал, се казва в статията.

Законите на Русия позволяват в подобни случаи задържане до 48 часа, а освен жители на федерацията на борда има и най-малко 16 чужденци, коментира пред всекидневника Мария Фаворская от руския клон на "Грийнпийс". По нейни данни става дума за граждани на Аржентина, Финландия, Канада, САЩ, Украйна, Нова Зеландия и Швейцария. В Мурманск вече пристигнали дипломати от съответните консулства и някои вече успели да се качат на кораба, за да се срещнат с екипажа.

В момента на борда на "Арктик сънрайз" има 30 арестувани граждани на 16 държави, включително четирима граждани на Русия. На борда се качиха дипломати от 18 страни, уточнява "Новие известия".

Според вестника "Арктик сънрайз" засега е закотвен в залива Кулонга близо до Мурманск; освен 15-те години затвор активистите са застрашени и от глоба до половин милион рубли за своя протест срещу петролодобива в Арктика.

Следствието смята да разпита всички участници в инцидента, да задържи най-активните и да избере мярка за неотклонение, отбелязва "Росийская газета" под заглавие "Пиратите от Баренцево море". Следствието изтъква, че корабът на еколозите се е намирал в изключителната икономическа зона на Русия, а извършените там престъпления се наказват според руския наказателен кодекс, пише изданието.

Според Владимир Маркин "Арктик сънрайз" е препълнен с електронна техника с неясно предназначение, добавя руският официоз и твърди, че протестиращите "не само посягат на държавния суверенитет, но може и да застрашат екологическата сигурност на целия регион".

Активистите от "Грийнпийс", организирали протест на петролната платформа "Приразломная" в Мурманска област, явно не са пирати. Нарушили са обаче нормите на международното право, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Не зная с подробности какво е станало там, но е съвсем очевидно, че те естествено не са пирати", каза държавният глава пред участници във форум за Арктика в сибирския град Салехард.

Формално погледнато, природозащитниците са се опитали да превземат платформата, а руските граничари не са знаели кой може да се прикрива зад "Грийнпийс", посочи Путин. "И особено на фона на кървавите събития в Кения - можеше да се случи какво ли не. Нали не знаем кой превзема (платформата)", поясни той.

Според президента екоактивистите "съвсем очевидно са нарушили нормите на международното право, доближавайки се на опасно разстояние от платформата". Той препоръча на хората от "Грийнпийс" да представят своите претенции на специализирани международни форуми.

На 18 септември ледоразбивачът "Арктик сънрайз" под холандско знаме се приближи до нефтената платформа на "Газпром" "Приразломная", действаща на шелфа в Мурманска област.  Активисти на "Грийнпийс", пътуващи с кораба, се опитаха да се качат на платформата, но им попречиха граничари от Федералната служба за сигурност; след това "Арктик сънрайз" бе откаран на буксир в Мурманск.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?