Задържани са двама педофили от Дупница

Комисар Явор Колев, сн. БГНЕС

Двама педофили от Дупница са задържани през тази седмица, съобщи комисар Явор Колев от ГДБОП.

Единият от тях с фалшив фейсбук профил примамил 13 момичета на възраст между 11 и 13 години. С няколко от тях е злоупотребявано сексуално. Профилът му е закрит, но при задържането в телефона му е открит нов профил с контакти на деца от всички краища на страната, съобщи Колев, който участва в обучение на родители за онлайн безопасност.

Пред тях той призна, че празноти в законодателството пречат педофилите да се проследяват, след като изтърпят наказанията си, съобщи БНР. 

Комисарят даде пример със заловен и осъден през 2004 г. педофил. Той изтърпял наказанието си, а скоро случайно се разбрало, че държи детски парти-клуб.

"Няма да казвам кой е този детски парти-център. Може да го намерите много лесно в интернет. Рекламно лице на този детски парти-център е известен български певец“, каза Колев.

В България няма регистър на осъдените за педофилия. "В други държави, когато един такъв човек се премести, той информира съответните полицейски органи и се знае къде е и с какво се занимава. Няма достъп до деца, няма право да доближава деца, няма право да се занимава с деца“, обясни комисарят.

По думите му педофилът обикновено е мъж на възраст между 20 и 50 години с добро образование и начин на живот. Обикновено се стреми да работи с деца или близо до тях.

Жертвите обикновено са на възраст от 8 до 16 години. Те биват набелязвани чрез социалните мрежи и платформи, ютюб, когато дават подробна информация за себе си.

Стига се до примамване във видеокомуникатори, където са склонявани да осъществяват сексуални действия. После биват изнудвани, че ако не продължат да снимат, видеата ще се публикуват.

Колев предупреди, че педофилите обикновено са в детските платформи: "Това, че детето ви е в jivotno.com или в някаква друга игра, не значи, че там няма педофили. Напротив. Те са там. Педофилите няма да ги намерите в порносайтовете“.

Съветът на Явор Колев е родителите да се интересуват какво правят децата им: "Какво днес се е случило с тях в интернет, какви места посещават, какви профили са си открили, кой се е свързал с тях, за какво са си говорили“. 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?